Cystografie (röntgenfoto of RX van de blaas)

Het röntgenfoto-onderzoek (RX) van de blaas wordt uitgevoerd om de blaas te beoordelen. Tijdens het onderzoek wordt contrastvloeistof ingespoten om de blaas zichtbaar te maken.

Waarom wordt een cystografie uitgevoerd?

We nemen een röntgenfoto van de blaas om volgende aandoeningen aan te tonen of uit te sluiten:

  • vesico-ureterale reflux (VUR of terugvloeien van urine uit de blaas naar de nieren)
  • plasproblemen
  • evaluatie van massa’s in de blaas

Meer over urologie.

Hoe verloopt een cystografie?

  1. Meld u aan bij de inschrijfbalie van de radiologie-afdeling (route 143, 2de verdieping) om ingeschreven te worden.
  2. Ga naar wachtkamer 5.
  3. De verpleegkundige brengt u naar de omkleedruimte. We vragen u zich uit te kleden en een ziekenhuisschort aan te doen.
  4. De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Eerst zal er een overzichtsopname van de onderbuik genomen worden. Aansluitend zal de arts-radioloog een blaassonde inbrengen. Via deze sonde zal de blaas gevuld worden met contrast terwijl er röntgenfoto’s gemaakt worden. Aansluitend kunnen er indien nodig röntgenfoto’s gemaakt worden tijden het plassen.

Wat gebeurt er na een cystografie?

De beelden worden na het onderzoek door de arts-radioloog bekeken om te zien of de beelden goed zijn. Daarna worden de beelden doorgestuurd naar het PACS (beeldverwerkend systeem van het UZA).

Wanneer krijgt u de resultaten van een cystografie?

Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar de aanvragende arts. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken.  Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team radiologie