Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Informatie rond COVID-19

Informatie rond COVID-19

In thuisisolatie met een COVID-19-infectie

Opname in het UZA met (vermoeden van) COVID-19-infectie

Opname op COVID-verpleegeenheid

Ben je in het UZA opgenomen omdat je positief testte op COVID-19 en medische zorgen nodig hebt? In deze brochure vind je meer uitleg over het virus en je zorgtraject

Bewegingsprogramma 

Bewegen is een essentiële stap in je genezingsproces. Van zodra je daar de toestemming voor hebt gekregen, kan je aan de slag met dit bewegingsprogramma dat speciaal ontwikkeld werd voor personen met een COVID-19 infectie.

Mentaal herstel

Als je ernstig ziek bent geweest, kan je nadien last hebben van vermoeidheid en/of slaapproblemen, verwardheid of zelfs zwarte gaten, geheugen- en concentratieproblemen, nachtmerries en flashbacks, stemmingswisselingen en stress...  Deze klachten zijn normaal en maken deel uit van je herstelproces. Door je herstel zullen de klachten met de tijd afnemen. De juiste mindset en oefeningen kunnen je daar bij helpen. In deze brochure geven we je tips voor een spoedig herstel en een hernieuwde energiebalans.

Thuisisolatie

Na ontslag uit het ziekenhuis blijf je nog enige tijd in thuisisolatie. Om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar anderen, vragen we jou en je naasten om gedurende deze periode enkele hygiëneadviezen te volgen. Je vindt ze in deze flyer. De duur van deze maatregelen wordt besproken met de arts, maar ze zijn minstens van toepassing totdat de symptomen verdwenen zijn.

Fysiek revalideren

Het coronavirus COVID-19 kan na uw herstel nog beperkende effecten hebben op uw dagelijkse leven, uw levenskwaliteit en op uw algemeen welzijn. U kan klachten ervaren zoals deconditionering, kortademigheid, verminderde spierkracht en gewrichtsstijfheid. Tijdig starten met fysieke revalidatie kan een positief effect hebben op deze klachten. Lees hier meer over fysiek revalideren in het UZA. 

Opname op intensieve zorgen

Verblijft je familielid momenteel op de dienst intensieve zorg omdat hij/zij positief testte op COVID-19 en kritische medische zorgen nodig heeft? Een opname op intensieve zorg is ingrijpend: niet alleen voor de patiënt, maar ook voor jou. We vinden het dan ook belangrijk om je als familielid te begeleiden. Daarom vind je in deze brochure meer uitleg over het virus en het zorgtraject. Heb je nog vragen, dan kan je steeds terecht bij de arts of verpleegkundige. Je vindt achteraan deze brochure hun gegevens.

Opname op de transiteenheid

Werd je in het UZA opgenomen op de transiteenheid voor COVID-19? Lees dan deze brochure voor meer informatie.

Opname in het UZA (niet-COVID-19-gerelateerd)

In het ziekenhuis liggen kan een stresserende ervaring zijn. Des te meer wanneer je sociaal contact tijdens deze periode vermindert, doordat bezoek wegens de COVID-19-epidemie niet mogelijk is. Vanuit het team van psychologen willen we jou, je familie en vrienden graag ondersteuning en enkele handvaten bieden voor de emoties en gedachten die je op dit moment misschien wel ervaart. We raden je aan om je familie en vrienden ook zeker op de hoogte te stellen van hoe jij je voelt. We geven je ook graag nog even mee dat ons ziekenhuis de beste zorgen biedt aan mensen die besmet zijn door COVID-19, maar dat de zorg voor andere aandoeningen en behandelingen voor ons net zo prioritair blijft als ervoor.

COTRA wachtzaal

Sommige patiënten komen niet via de check-in, maar via de COTRA wachtzaal naar hun afspraak. Als dit voor jou van toepassing is, lichten we je hier telefonisch over in. Lees hier de informatieflyer met een plannetje om je weg te vinden naar de wachtzaal

Steun en verbondenheid op afstand

Momenteel is er geen bezoek in het UZA mogelijk. We begrijpen dat dit erg moeilijk kan zijn als je naaste nu in het ziekenhuis ligt. Hoe ga je om met dit gemis, er niet bij kunnen zijn, niet kunnen troosten, niet samen kunnen zijn? In deze folder reiken we handvaten aan om te delen, in gedachte, om na te praten, om samen terug te blikken. Het kan je helpen in het verwerken van wat het met je doet en kan jullie beide helpen in het verwerken van wat jullie hebben doorstaan.

Mentaal welzijn

De coronacrisis kan heel wat emoties met zich meebrengen zoals angst, stress en somberheid. Dit zijn normale reacties op een abnormale situatie. In deze brochure lees je hoe je met deze gevoelens kan omgaan, en hoe je best zorg draagt voor jezelf en voor elkaar

Op deze pagina vind je ook meer over relaxatie en bijhorende oefeningen

Zo praat je erover met je kind

Interessante links: