Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Cochleair implantaat, CI

Een CI is een elektronisch hoorapparaat dat bij dove of ernstig gehoorgestoorde mensen, die geen of nog een beperkt restgehoor bezitten, het gehoor gedeeltelijk herstelt. Het CI wordt operatief ingeplant (inwendig deel) en geactiveerd door een toestel, dat achter het oor wordt gedragen (uitwendig deel).

Hoe werkt een cochleair implantaat?

Bekijk hier een filmpje over de werking van een cochleair implantaat.

Een CI zet het geluid om in elektrische impulsen die de gehoorzenuw rechtstreeks stimuleren. Het CI vervangt de werking van het binnenoor en overbrugt hierbij buiten-, midden- en binnenoor. Hierdoor kunnen zeer ernstig gehoorgestoorde personen opnieuw klanken, geluiden en spraak waarnemen.

Wie komt in aanmerking voor een cochleair implantaat?

Doven en gehoorgestoorden die een CI willen, doorlopen eerst een selectieprocedure van het CI-team van het UZA. U wordt medisch, sociaal en psychologisch onderzocht om uw geschiktheid voor het dragen van een CI na te gaan. Uw gehoorstoornis moet ook aan een aantal criteria voldoen, zoals een gehoorverlies van minstens 85 decibel en een spraakverstaan dat lager of gelijk is aan 30%. In deze brochure leest u meer over de selectieprocedure

Hoe gebeurt de plaatsing van een cochleair implantaat?

De NKO-chirurg plaatst de CI tijdens een operatie onder algemene narcose. Na de operatie blijft u 2 dagen in het ziekenhuis en bent u 3 à4 weken werkonbekwaam. Na de operatie functioneert het implantaat nog niet. Als u helemaal genezen bent van de operatie (na vier weken) gebeurt de eerste afregeling en heeft de patiënt de eerste ‘geluid– en hoorsensatie’.

cochleair implantaat
Een cochleair implantaat

Meer info vindt u op www.medel.com en www.hearring.com