Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Chemotherapie

Chemotherapie

Datum: 
01/11/2008

Wat is chemotherapie?
Chemotherapie is de behandeling van kanker met middelen die de kankercellen doden of hun deling remmen. De meest toegepaste vorm maakt gebruik van cytostatica, medicijnen waarvan het merendeel ingrijpt op de chemische reacties in de cel die nodig zijn om celdeling tot stand te brengen. Cytostatica maken geen onderscheid tussen kwaadaardige en normale cellen. Maar aangezien kankercellen zich kenmerken door hun drang tot ongecontroleerde deling, zijn zij er het meest gevoelig voor.
Vandaag zijn er ook nieuwere vormen van chemotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde doelgerichte medicijnen. Afhankelijk van het type verstoren die een specifiek proces in of rond de kankercel. Zo zijn er middelen die de vorming van nieuwe bloedvaten, nodig voor de verdere groei van het kankerproces, voorkomen. Daardoor kunnen de kankercellen geremd worden of afsterven.

Vanwaar de nevenwerkingen?
Aangezien cytostatica geen onderscheid maken tussen gewone cellen en kankercellen, worden ook gezonde lichaamscellen getroffen, vooral degene die zich ook snel vermenigvuldigen. Voorbeelden zijn de haarwortelcellen, de slijmvliescellen in het maag-darmkanaal en de beenmergcellen. Daardoor zijn haarverlies, misselijkheid en infecties veelvoorkomende nevenwerkingen. De nieuwe middelen hebben die nevenwerkingen duidelijk minder doordat ze zich specifiek op de kankercel richten.

Hoe wordt chemotherapie toegediend?
In tegenstelling tot radiotherapie en chirurgie werkt chemotherapie over het hele lichaam. De toediening gebeurt meestal via een infuus, maar soms ook via de mond of door middel van een injectie.

Hoe worden de medicijnen bereid?
Omdat de medicijnen in kwestie heel krachtig zijn, is een uiterst precieze dosering van groot belang. De dosis wordt dan ook tot op 5 mg nauwkeurig berekend in functie van de lengte en het gewicht van de patiënt.
Om de apotheker in kwestie niet bloot te stellen aan schadelijke stoffen, wordt de medicatie in speciale kasten gemaakt, met een luchtstroom die van boven naar beneden loopt. Doordat de geneesmiddelen erg duur en meestal niet lang houdbaar zijn, worden ze altijd vlak voor de behandeling bereid.

Info: www.cancer.be » www.tegenkanker.net » www.komoptegenkanker.be

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook