CASUS-studie: biomerkers in urine

Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) van de Universiteit Antwerpen voert in samenwerking met de dienst Gynaecologische kanker van het UZA een klinische studie uit met als doel een test te ontwikkelen die het ontstaan van baarmoederhalskanker kan opsporen via urine. De studie werd goedgekeurd door de commissie Medische Ethiek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (Belgisch registratienummer: B300201940120).

Voor de studie zoeken wij 70 vrouwen met een leeftijd van 18 jaar of ouder die in de laatste zes maanden een HPV positief uitstrijkje (Pap test) gehad hebben.

Schrijf hier in voor de studie

Wat houdt deze studie precies in?

U zal gevraagd worden om éénmalig één of drie urinestalen te verzamelen van thuis uit, en deze nadien met de post op te sturen naar ons laboratorium. De totale duur van de studie omvat maximaal 10 minuten per urine collectie en vindt plaats bij u thuis, op één en dezelfde dag. Of u gevraagd wordt om één of drie urinestalen te verzamelen, berust op toeval. Voor urinecollectie maken we gebruik van een hulpstuk (Colli-Pee®) dat bestaat uit een plastuit en een collectiesysteem waaraan een opvangbuisje is bevestigd. U plast dus in een soort trechter, waardoor het buisje wordt gevuld, eens dit is gevuld, plast u gewoon verder, waarbij de urine via het uiteinde van het toestel wegvloeit in het toilet.

Waarom deelnemen aan deze studie?

Het gaat hier om medisch-wetenschappelijk onderzoek waarin wij met behulp van uw urinestaal proberen testen te ontwikkelen om merkers (ook wel ‘biomerkers’ genoemd) voor baarmoederhalskanker op te sporen die worden uitgescheiden in urine. Het opsporen van deze merkers in urine zou in de toekomst als een alternatieve manier kunnen dienen voor het uitstrijkje.

Wie kan deelnemen aan deze studie?

  • Vrouwen
  • 18 jaar of ouder
  • Een HPV positief uitstrijkje (Pap test) in de laatste zes maanden (deze informatie kan u opvragen bij uw behandelende (huis)arts/gynaecoloog).
  • Als u GEEN hysterectomie (verwijderen van de baarmoeder) heeft ondergaan.
  • Als u in laatste zes maanden NIET behandeld bent voor baarmoederhalskanker voorstadia (bijvoorbeeld door middel van bevriezing van de baarmoederhals (cryotherapie) of het verwijderen van een stuk van de baarmoederhals (conisatie)).
  • Als u NIET deelneemt aan een andere (interventionele) klinische studie waarbij een vaccin, geneesmiddel of medisch toestel getest wordt. Gelijktijdige deelname aan een observationele of laag-interventionele studie is wel toegelaten.

Bij twijfel mag u altijd contact opnemen met het studie team.

Duur van de studie?

De totale duur van de studie omvat maximaal 10 minuten per urine collectie en zal plaatsvinden bij u thuis, op één en dezelfde dag.

Vergoeding? 

Er is geen onkostenvergoeding voorzien in deze studie aangezien alle studie gerelateerde handelingen van bij u thuis gebeuren. U krijgt wel een Win For Life ticket als appreciatie voor uw inzet en deelname aan de studie.

Inschrijven?

Schrijf hier in voor de studie.

Belangrijk studiedocument:

Te lezen : Toestemmingsformulier (ICF)

Wij hebben uw officiële toestemming nodig voor de studiestart. 

  • ICF (pdf, 721 kB)

Voor meer informatie?

Voor meer informatie kan u contact opnemen met Severien Van Keer, PhD -  Ir. Laura Téblick - Ir. Alex Vorsters, PhD -  Prof. Dr. Pierre Van Damme, PhD

  • Tel: +32(0)3/265.90.10
  • E-mail: severien [dot] vankeer [at] uantwerpen [dot] be of laura [dot] teblick [at] uantwerpen [dot] be

 

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)