Burpees voor UZA foundation: ambassadeur Jef en arts-onderzoeker Sébastien

Burpees voor UZA foundation: ambassadeur Jef en arts-onderzoeker Sébastien

Datum: 
08/04/2022

Jef Lauwers organiseerde in november 2021 een burpee­marathon waarbij hij twaalf uur lang burpees uitvoerde. Dat is een uitdagende fitnessoefening waarbij je telkens de grond raakt en weer overeind springt. Met de actie eerde hij zijn broer Stef en alle anderen die aan acute myeloïde leukemie (AML) overleden. Jef leefde voor zijn prestatie maandenlang als een topsporter en zamelde 14.000 euro in voor onderzoek naar een nieuwe AML-piltherapie.

Jef Lauwers, bachelor lichamelijke opvoeding Fit & Gezond, burpee-specialist en broer van Stef 

'In 2017 overleed mijn toen 19-jarige broer Stef aan AML. Een week na zijn diagnose ging hij in coma en een dag later was hij er niet meer. Onze ouders richtten in die periode het fonds Superstef op met UZA foundation. Ze zamelden op verschillende manieren centen in voor onderzoek naar nieuwe therapieën tegen AML. Ik had tijd nodig om de gebeurtenissen een plaats te geven, maar nu voelde ik dat ik een bijdrage wilde leveren.

Fitness is mijn passie en de burpee is een oefening die verwijst naar het vallen en opstaan waarmee AML-patiënten geconfronteerd worden. Als voorbereiding op de marathon leefde ik acht maanden als een topsporter: opstaan, eten, trainen, eten, trainen, eten, slapen. Het was een intense periode, een afronding van mijn rouwproces waarbij ik veel solidariteit voelde. Ik ben tevreden dat ik mijn steentje kon bijdragen aan onderzoek dat toekomstige AML-patiënten betere kansen biedt.'

Prof. dr. Sébastien Anguille - diensthoofd hematologie en onderzoeker in het UZA en aan de UAntwerpen

'Jef bracht met zijn burpee-marathon een ongelooflijk bedrag bijeen. De middelen gaan naar ons onderzoek over het behandelen van AML met pil- in plaats van chemotherapie. De pillen ontnemen voedingsstoffen aan leukemiecellen waardoor die afsterven zonder dat de patiënt in het ziekenhuis verblijft met forse bijwerkingen. We achterhalen nu wie voor die targeted therapy in aanmerking komt en wie minder of niet. Onze eerste resultaten publiceerden we onlangs al in een weten­schappelijke studie.

AML is met ongeveer twee diagnoses per dag een ziekte die niet zo vaak voorkomt in België. Dat vertaalt zich ook in klassieke onderzoeksbudgetten. Daarom is het fijn dat we via UZA foundation een extra impuls krijgen, zowel financieel als qua zichtbaarheid. Toen Jefs broer ziek werd, behandelden we AML in grote lijnen nog zoals tien jaar daarvoor. Sindsdien is er een extreme evolutie aan de gang. Na de marathon heb ik uitgebreid met Jef gepraat, zowel over het onderzoek als over persoonlijke zaken. Ik zei hem onder meer hoe geweldig het is dat hij zijn verdriet en woede in iets positiefs heeft omgezet. Een project zoals dat van Jef is echt een bron van hoop en inspiratie voor patiënten en hun omgeving.'

 

UZA foundation: acties.uzafoundation.be

Weten­schappelijke studie: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32992732

 

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook