Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Belgische chip moet snurken wereld uit helpen

Belgische chip moet snurken wereld uit helpen

Datum: 
08/12/2014

Een implantaat in de kin in de vorm van een microchip: als het aan de Belgische farmamiljonair Robert Taub ligt, wordt dat dé oplossing voor de slaapproblemen van miljoenen mensen. Vanaf begin 2015 wordt het uitgetest in de slaapkliniek van het UZA.

De Belgische serieondernemer Robert Taub (67) cashte flink toen hij in 2008 zijn farmabedrijf Omrix voor 438 miljoen dollar verkocht aan farmareus Johnson & Johson. Nu richt hij zich met een nieuwe start-up op de aanpak van snurken. Met Nyxoah ontwikkelde hij een microchip die slaapapneu moet aanpakken. De eerste tests beginnen begin 2015 in het UZA.

Bij Obstructief Slaapapneusyndroom (OSAS) ontspannen de spieren tijdens de slaap zodanig dat de tong en de keel 'toe vallen' en de ademhaling blokkeren, zo legt dokter Paul Van de Heyning uit, diensthoofd van dienst Neus-Keel-Oorziekten van het UZA. 'Bij sommige mensen die lijden aan een ernstige vorm, gebeurt dit tot 30 keer en meer per uur. Dat betekent dat je om de 2 minuten stopt met ademen, je lichaam deels uit zijn diepe slaap wordt gewekt en je dus nooit volledig uitgerust bent', zegt hij.

Dat betekent ook luid gesnurk, minder concentratie en geheugen overdag, en meer dodelijke auto- en werkongevallen. Maar ook: meer kans om te sterven. 'Mensen met ernstige slaapapneu hebben meer hartinfarcten en meer kans op een CVA. Zij hebben 20 tot 30 procent kans om te overlijden binnen de vijf jaar.'

Tongspier stimuleren

Het is ook geen klein probleem. Zo'n twee tot vier procent van de bevolking lijdt eraan: dat zijn alleen al in de VS en Europa 34 miljoen mensen. En hun aantal zal alleen maar stijgen met de toename van obesitas, een van de risicofactoren voor OSAS.

'Er bestaan al enkele goedwerkende therapieën, zoals een slaapmasker of een kaakoperatie, die veelal door de ziekteverzekering terugbetaald worden. Maar zo'n slaapmasker is weinig comfortabel. Een deel van de mensen verdraagt dat niet, net als een mondprothese. Een kaakoperatie is dan weer voor niet iedereen een oplossing', zegt Van de Heyning.

Voor die andere 30 procent werkt men al jaren aan een andere oplossing: een neurostimulator, die met elektrische prikkels de tongzenuw stimuleert waardoor die niet verslapt. Sinds begin dit jaar is er een die werkt, maar de microchip van Nyxoah zou een grote verbetering zijn.

'De chip is kleiner, verfijnder en stimuleert beide kanten van de tongzenuw wat nog beter zou moeten werken', zegt Paul Van de Heyning. 'Ook de operatieve ingreep is veel beperkter dan nu: met een sneetje in de kin kunnen we het apparaat op zijn plaats brengen. Ook de batterij, die nu nog in je lichaam wordt geplant, blijft uitwendig. Als het werkt, is het een stap vooruit.'

Begin 2015 begint de pilootstudie bij enkele tientallen patiënten in Antwerpen, Tel Aviv en Duitsland. Mogelijk is de chip binnen een dikke twee jaar klaar voor de markt.

Bron: Het Nieuwsblad, 08-12-2014

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook