Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Zuurstoftekort in de buik

Wat is angor abdominalis?

Buikorganen zoals maag en darmen krijgen bloed via drie slagaders: de truncus coeliacus, de arteria mesenterica superior en de arteria mesenterica inferior. Deze 3 slagaders zijn zijtakken van de grote buikslagader (aorta abdominalis). Ze zijn onderling met elkaar verbonden. Een vernauwing in een bloedvat kan de bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel verstoren. Dit kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. Is er maar één slagader vernauwd? Dan is er meestal weinig invloed. Als er 2 of meer slagaders vernauwd zijn, en er weinig of geen verbindingen bestaan tussen de slagaders, dan komt de doorbloeding wel in gevaar. De slagader wordt meestal heel geleidelijk afgesloten. Als gevolg ontstaat zuurstoftekort na de maaltijd (angor abdominalis). Soms worden de zijtakken heel plots afgesloten door een trombose, embool of scheur. Dan ontstaat er plotse, hevige buikpijn. Dit vraagt om een snelle behandeling.

De behandeling gebeurt in de aortakliniek van het UZA.

slagaders

Slagaders

Symptomen van angor abdominalis

Door het zuurstoftekort in de buik krijgen patiënten buikpijn na elke maaltijd (angor abdominalis). In het begin enkel na een grote maaltijd, maar nadien ook na kleinere. De pijn doet zich voor nabij de maag, maar kan uitstralen naar de rug. Soms heeft men last van diarree, braken of misselijkheid. Door de pijn durft men niet meer te eten en verliest men gewicht.

Risicofactoren voor angor abdominalis

  • Angor abdominalis komt meestal voor tussen 50 en 70 jaar
  • Vrouwen hebben er 3x meer last van dan mannen
  • Roken

De patiënten hebben vaak al vaatproblemen op andere plaatsen zoals de kransslagaders, het hart en de benen (pijn bij het wandelen of etalagebenen) of een voorgeschiedenis van vaatoperaties. Bij klinisch onderzoek stellen we soms een geruis vast.

Diagnose van angor abdominalis

De diagnose is niet makkelijk. Verschillende andere problemen kunnen vergelijkbare klachten kunnen geven. Wanneer moeten we denken aan chronische mesenteriële ischemie (zuurstoftekort in de buik)? 

  • Als er geen duidelijke oorzaak voor de klachten is
  • Als er pijn optreedt na de maaltijd 
  • Als de patiënt tot de risicogroep behoort. 

De diagnose wordt gesteld via duplexonderzoek (echobeelden van de bloedvaten) of angiografie (röntgenfoto’s van de bloedvaten, meestal een angio-CT scan).

 

Behandelingen bij angor abdominalis

Het doel van de behandeling is het zuurstoftekort oplossen door de vernauwing of verstopping te verhelpen. Er zijn meerdere mogelijkheden. De keuze hangt af van de oorzaak en van uw medische toestand.

De chirurg bespreekt ze met u.

1. Laparoscopische behandeling

Soms wordt de slagader vernauwd door uitwendige druk van een abnormale streng in de buik (ligamentum arcuatum) of spiergroep. Dit noemen we ‘ligamentum arcuatum syndroom’. De chirurg kan dit verhelpen via een kijkoperatie met behulp van de robot da Vinci Xi. Als de buik niet toegankelijk is voor een kijkoperatie, dan gebeurt het via een open ingreep.

 

Laparoscopische behandeling

2. Endovasculaire behandeling

Als de slagader zelf vernauwd is, neemt de chirurg de vernauwing weg  via een endovasculaire behandeling of een open ingreep. Bij de endovasculaire techniek wordt de vernauwing opengedrukt met een stent dat de chirurg inbrengt via de lies- of armslagader. De buik wordt hierbij niet geopend. 

Nadien wordt de aanprikplaats afgeduwd of afgesloten. Voordeel is dat de ingreep ook onder plaatselijke verdoving kan.

Onmiddellijk na de behandeling mag u eten. Als u zonder problemen kan eten is de behandeling geslaagd.

Stent

3. Open behandeling

Als een endovasculaire behandeling niet mogelijk is, moet het zuurstoftekort aangepakt worden door het aanleggen van een overbrugging of bypass. Deze ingreep wordt uitgevoerd onder volledige verdoving. De buik wordt geopend om de afgesloten slagader te bereiken en de overbrugging aan te leggen. De overbrugging wordt gemaakt van een ader uit het been of met kunststof.

bypass

Bypass

Risico's

Elke behandeling heeft zijn eigen specifieke risico’s. De vaatchirurg bespreekt ze met u.  We kiezen voor de oplossing die nodig is om het zuurstoftekort op te lossen, rekening houdend met uw medische toestand en voorgeschiedenis.

Als er niets aan de vernauwing of verstopping wordt gedaan, kan het zuurstoftekort erger worden. Dit kan de leefbaarheid van uw darmen bedreigen.

Opvolging

Na de behandeling moet u bloedverdunners nemen. Dit kan levenslang zijn of gedurende een bepaalde periode. Eén maand na ontslag komt u op controle op de raadpleging. Opvolging nadien is op indicatie.

Deze informatie werd laatst aangepast op vrijdag 27 april 2018 - 13:04
Auteur(s): Team