Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Uitwendige bestraling

Uitwendige bestraling gebeurt met speciale bestralingsapparatuur of lineaire versnellers. Ze werken op elektriciteit en wekken gammastraling of elektronenstraling op. Dit soort straling is onzichtbaar.

Radiotherapie (IMRT) via tomotherapie

Eén bestralingsbundel wordt opgedeeld in meerdere kleine bundels met variabele intensiteit. Dit komt het omliggende gezonde weefsel ten goede. Het toestel werkt via een computergestuurde stralingsrichter (MLC) die de contouren van de tumor voortdurend 'aftast'. Voor een zo hoog mogelijke stralingsdosis in de tumor komen de stralen vanuit verschillende invalshoeken het lichaam binnen. Door de ingebouwde CT-scanner schuift u steeds in een optimale positie door het toestel.

Tijdens de bestraling

U ligt in dezelfde positie als tijdens de opmaak van het bestralingsplan. De apparatuur wordt nauwkeurig afgesteld op het te bestralen gebied. U wordt via een monitor in het oog gehouden. Als de bestraling ten einde is, schakelt het toestel automatisch uit.

Praktische info

  • U wordt meestal een aantal keren bestraald. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie .
  • Meestal moet u niet in het ziekenhuis opgenomen worden.
  • U draagt best losse kledij.
  • U hebt regelmatig een controle-afspraak met uw radiotherapeut-oncoloog.
  • Wettelijk hebt u recht op volledige werkonbekwaamheid. Toch voelen sommige mensen zich beter als ze hun werkzaamheden (gedeeltelijk) verderzetten. Vraag eventueel een aangepast uurrooster.
 
Laatst aangepast: 15 Mei 2018
Auteur(s): Team