SSEP

Een Somato Sensorisch geëvoceerde Potentialen-onderzoek (SSEP) test de gevoelsbanen in uw lichaam. Dit onderzoek gebeurt via een meting van de doorgankelijkheid van de zenuwen van de armen en/of benen tot aan de hersenen.

Waarom SSEP?

Een SSEP-onderzoek wordt uitgevoerd bij voosheid, tintelingen, gevoelsstoornissen, gangstoornissen en neurologische aandoeningen. De arts kan zo meten of er ergens vertraging van de normale zenuwgeleiding is en nakijken of er een links-rechtsverschil is.

SSEP: voorbereiding op het onderzoek

Als voorbereiding op een SSEP mag u geen bodylotion of andere crèmes aanbrengen. U hoeft niet te stoppen met uw medicatie.

SSEP: verloop van het onderzoek

Een arts voert het onderzoek uit. Het onderzoek neemt ongeveer 30 minuten in beslag en is niet pijnlijk. U gaat liggen en de arts prikt een tweetal kleine naaldjes in de schedelhuid. Daarna krijgt u aan de pols of enkel kleine elektrische schokjes.

SSEP: na het onderzoek

Na het onderzoek ontvangt u de resultaten, of stuurt de arts ze op naar de aanvragende arts, die samen met u de resultaten zal bespreken. Op basis van het SSEP-onderzoek kan de aanvragende arts uw behandeling bijsturen.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team fysische geneeskunde