Slokdarmatresie

Een slokdarmatresie of een afgesloten slokdarm is een aangeboren afwijking waarbij de verbinding tussen keel en maag niet gemaakt is. Of wanneer er een abnormale verbinding is met de luchtwegen.

Hoe herken je een slokdarmatresie?

  • Uitzonderlijk wordt het ontdekt op een echografie vóór de geboorte.
  • Meestal wanneer de eerste voeding gegeven wordt: de baby kan de melk (en soms ook het eigen speeksel) niet wegslikken. 
  • Met een maagsonde tot in de maag raken, blijkt onmogelijk.

Hoe wordt een slokdarmatresie behandeld? Via een hersteloperatie.

Er zijn verschillende vormen van een foutief aangelegde slokdarm. Deze verschillen hebben ook een andere behandeling nodig.

Bij de meest voorkomende vorm kan meestal kort na de geboorte een herstel uitgevoerd worden.

Als het defect tussen de 2 delen van de slokdarm te groot is, wordt er in 2 fases geopereerd. De baby wordt dan een tijd kunstmatig gevoed via een maagsonde. Na enkele maanden, als de baby en het maagje groter zijn, gebeurt het definitieve herstel.

Na het herstel is het de bedoeling om de voeding zo snel mogelijk weer op te starten. Bij een operatie vlak na de geboorte lukt dit meestal goed. Bij baby’s die een tijd kunstmatig gevoed werden, kan dit langer duren: de baby zal dan terug moeten leren drinken.

Ook na een operatie kunnen er nog problemen voorkomen:

  • Er kan een verhoogde neiging tot reflux optreden.
  • Het litteken tussen de 2 delen van de slokdarm kan de neiging hebben om wat samen te trekken: dit kan dan gastrocopisch opgerekt worden.
Deze informatie werd laatst aangepast op vrijdag 16 augustus 2019 - 10:08
Auteur(s): Team