Schildwachtklierbiopsie

Wat is de schildwachtklier?

De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste de lymfestroom met eventuele uitzaaiingen opvangt. Deze klier wordt als eerste aangetast, pas daarna de stroomafwaarts gelegen klieren.

Wanneer krijgt u een schildwachtklierbiopsie?

De schildwachtklierbiopsie, sentinel node biopsie of poortwachterklierbiopsie wordt uitgevoerd wanneer de arts vermoedt dat de lymfeklieren niet aangetast zijn.

Wat gebeurt er bij een schildwachtklierbiopsie?

Bij een biopsie verwijdert de chirurg een stukje weefsel. De anatoompatholoog onderzoekt nadien dat stukje weefsel onder de microscoop.

Om de schildwachtklier tijdens de operatie te kunnen lokaliseren, wordt de dag voordien of de ochtend van de operatie een radioactieve stof in uw borst gespoten. Tijdens de ingreep kan de chirurg deze radioactieve klier gemakkelijk opsporen en verwijderen. 

Hoe bereid ik me voor op de operatie?

De dag van de ingreep moet u nuchter (niks eten, drinken of roken) zijn vanaf middernacht. De anesthesist bespreekt met u welke medicatie u al dan niet moet innemen. Als u bloedverdunners of aspirinepreparaten gebruikt, zal u in overleg met uw arts enkele dagen voor de operatie moeten stoppen en eventueel andere medicatie innemen. Als u koorts hebt, kan de operatie niet doorgaan.

Voor de operatie scheert een verpleegkundige de okselstreek. Hij of zij breng u naar de operatiezaal. U krijgt een infuus voor slaapmedicatie, vocht en pijnstilling na de operatie.

Tijdens de operatie krijgt u in (de buurt van) het operatielitteken één of meerdere slangetjes of redondrains om het overtollige wondvocht af te voeren. Zodra de wondvochtproductie afneemt, verwijdert de verpleegkundige deze drains (meestal na enkele dagen).

Wat gebeurt er na een schildwachtklierbiopsie?

Zeven tot tien dagen na de operatie komt u bij uw behandelende arts voor de bespreking van het weefselonderzoek en de verdere behandeling.

Laatst aangepast: 26 februari 2019
Auteur(s): Team borstkliniek

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)