Percutane pulmonale trombectomie

Een percutane pulmonale trombectomie is naast open chirurgie en bloedverdunners een van de mogelijke behandelingen voor patiënten met een longembolie.

Bij een longembolie raakt een bloedvat in de longen verstopt door één of meerdere bloedklontertjes, waardoor de longen minder goed kunnen functioneren. Tijdens een percutane pulmonale trombectomie schuift de interventieradioloog via de lies een katheter op tot in het getroffen bloedvat in de longen om de bloedklonter weg te zuigen.

Het UZA is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat percutane pulmonale trombectomieën (met het INARI Flowtriever systeem) uitvoert. Het systeem is uitgebreid getest in de Verenigde Staten, maar komt nu in beperkte centra beschikbaar in Europa.

Wie komt in aanmerking voor een percutane pulmonale trombectomie?

Afhankelijk van de ernst van de longembolie en uw risicoprofiel bepaalt het Pulmonary Embolism Response Team (PERT) voor welke behandeling u het meest in aanmerking komt.

Momenteel wordt een percutane pulmonale trombectomie enkel uitgevoerd bij patiënten met een intermediate high risk. Dit zijn patiënten die een verhoogd risico hebben op complicaties van de longembolen, maar nog wel stabiel zijn. Deze risico-inschatting gebeurt op basis van klinische parameters, het bloedbeeld en een echo van het hart. Op termijn is het ook de bedoeling om de meer kritische patiënten op deze manier te behandelen.

Wat zijn de voordelen van een percutane pulmonale trombectomie?

Voordelen percutane pulmonale trombectomie

  • U moet minder lang en minder zware bloedverdunners nemen.
  • U heeft minder kans op complicaties van de longembolen.
  • U zal zich snel beter voelen en kunt na enkele dagen alweer naar huis. 
     

Hoe verloopt een percutane pulmonale trombectomie?

Voor, tijdens & na

Voor de ingreep

Bij een vermoeden van een longembolie wordt een CT-scan gemaakt. Als deze een longembolie bevestigt, volgt een echocardiografie om de belasting op uw hart na te gaan.

Het Pulmonary Embolism Response Team (PERT) schat op basis daarvan de ernst en uw risicoprofiel in, om zo de best mogelijke behandeling op te starten.

Als u in aanmerking komt voor een percutane pulmonale trombectomie (bij intermediate high risk), krijgt u heparine (bloedverdunner) via infuus en wordt u naar de angiozaal gebracht voor de trombectomie.

De ingreep zelf

Bij een percutane pulmonale trombectomie schuift de interventieradioloog via de lies een katheter op tot in het getroffen bloedvat in de longen om de bloedklonter weg te zuigen. 

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving in de angiografiezaal en duurt ongeveer anderhalf uur. Deze duur is natuurlijk variabel.

Na de ingreep

Na de trombectomie en eventueel een verblijf op de dienst intensieve zorg of Coronary Care Unit (CCU) komt u op de verpleegafdeling longziekten terecht. Hier volgen longartsen en verpleegkundigen u nauwgezet op. Afhankelijk van uw klachten kunt u binnen enkele dagen naar huis.

Pulmonary Embolism Response Team (PERT)

Het Pulmonary Embolism Response Team (PERT) van het UZA verenigt specialisten uit verschillende disciplines voor een optimale behandeling van patiënten met longembolieën. De medische afdelingen spoed, longziekten, anesthesie, intensieve zorgen, cardiothoracale chirurgie, interventiecardiologie en interventieradiologie bundelen hun expertise om bij elke patiënt individueel een grondige risico-inschatting te doen en zo ook de best mogelijke behandeling voor te stellen.

Team
Consulent interventieradiologie
Interventieradioloog
(kliniekhoofd interventieradiologie)
Interventieradioloog
Interventieradioloog
Geassocieerd arts interventieradiologie
Laatst aangepast: 13 juli 2021
Auteur(s): Team interventieradiologie