Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Otoplastie bij afstaande oren (flaporen)

Afstaande oren – in de volksmond ook wel flaporen genoemd – zijn een esthetische afwijking en ontstaan door een teveel aan kraakbeen of door de afwezigheid van een plooi in het oorkraakbeen. Hierdoor staat het buitenoor verder van de schedel af. Dit heeft geen invloed op het gehoor, maar kan esthetisch een probleem zijn.

Afstaande oren kunnen chirurgisch gecorrigeerd worden met een otoplastie. Zowel de stand als de vorm van de oorschelp(en) kunnen hierbij gecorrigeerd worden.

Tijdens de otoplastie of oorcorrectie brengt de plastisch chirurg de oorschelpen dichter tegen de schedel of hermaakt hij de plooi van de oorschelp. Meestal wordt de ingreep uitgevoerd bij kinderen tussen de 6 jaar en de 14 jaar, maar ze gebeurt ook bij volwassenen. 

Hoe verloopt een otoplastie?

Een otoplastie gebeurt onder volledige verdoving en meestal in dagopname. In uitzonderlijke en specifieke gevallen kan een ingreep aan de oorschelp ook onder lokale verdoving plaatsvinden. De ingreep duurt ongeveer één uur.

De ingreep

De chirurg maakt een incisie in de huid achteraan het oor. Daarna brengt hij het kraakbeen van de oorschelp met behulp van hechtingen in de correcte positie. Op het einde van de ingreep sluit de arts de incisie met oploshechtingen en krijgt u een drukverband voor 24 uur.

Na de ingreep

U kunt meestal de dag zelf nog het ziekenhuis verlaten. De eerste dag na de ingreep verwijdert de chirurg het drukverband en krijgt u een haarband voor een 10-tal dagen. U moet ’s nachts een haarnetje dragen gedurende een maand. Sporten of zwemmen is de eerste maand niet toegelaten.

Deze informatie werd laatst aangepast op maandag 03 Mei 2021 - 11:05
Auteur(s): Team