Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Na de ingreep

Na de longtransplantatie-operatie gaat u eerst naar de afdeling intensieve zorg en daarna naar de transplantatie-afdeling.

Verblijf op intensieve zorg

Na de operatie wordt u naar intensieve zorg gebracht waar u continu opgevolgd en begeleid wordt door verpleegkundigen en artsen. Afhankelijk van de evolutie wordt u al dan niet nog een tijdje in slaap gehouden en blijft de beademing gebeuren met een toestel via een buisje dat in de luchtpijp zit. Wanneer u wakker wordt, krijgt u een slangetje in de rug (epidurale katheter) zodat u geen pijn hebt. Medicatie en voeding worden via infusen of een maagslangetje toegediend.

Om infectie te voorkomen ligt u in een isolatiekamer en moet iedereen die u bezoekt (ook artsen en verpleegkundigen) zich op een speciale manier omkleden (handen wassen, masker...). Verkouden personen worden niet toegelaten.

Verblijf op de transplantatie-afdeling

Wanneer de longen goed functioneren en er zich geen belangrijke problemen voordoen, kunt u naar de transplantatie-afdeling. U wordt er opnieuw in een isolatiekamer verzorgd.

Volgende onderzoeken en behandelingen gebeuren tijdens uw verblijf op de afdeling:

  • 1 week na de transplantatie kan een controlebronchoscopie worden verricht.
  • Bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie worden regelmatig gemeten. Initieel wordt er 2 x/dag bloed geprikt.
  • Dagelijks wordt een longfoto genomen.
  • De kinesist komt meerdere keren per dag langs om met u ademhalingsoefeningen te doen en aanwezig slijm weg te halen. Geleidelijk aan wordt u aangespoord meer en meer actief te zijn en de spieren te versterken.

Naarmate u zich beter voelt, krijgt u alle informatie over de medicatie die u moet innemen en over alles waar u thuis op zult moeten letten. Er wordt u geleerd correct een dagboekje in te vullen en u kunt beschikken over een toestelletje waarmee u zelf uw longfunctie 2 x/dag moet opvolgen (ook thuis).

Raadpleeg voor alle details de brochure Longtransplantatie.

Deze informatie werd laatst aangepast op donderdag 29 maart 2018 - 13:03
Auteur(s): Team