Knieartrose

Wat is knieartrose?

Bij artrose brokkelt en slijt de kraakbeenlaag in de knie af. Vaak vinden artsen geen specifieke oorzaak en is de slijtage leeftijdsgebonden. Artrose kan ook het gevolg zijn van een ongeval met een botbreuk in het gewricht of van een kraakbeenletsels op het moment van het ongeval. Na het verwijderen van een groot stuk meniscus kan vervroegde artrose optreden. Ook na kruisbandletsels kan vervroegde slijtage optreden.

Symptomen van knieartrose

  • belastingsgebonden pijn
  • nachtelijke pijn
  • last bij het trappen lopen en stappen (fietsen blijft vaak het langst mogelijk)

Onderzoeken bij knieartrose

De arts onderzoekt de knie en stelt eventueel een radiografie voor.

Behandeling van knieartrose

In het begin bestaat de behandeling uit spierversterkende oefeningen, pijnmedicatie en eventueel inname van een onstekingsremmer. Bij onvoldoende resultaat kan de arts overgaan tot inspuitingen.
Ook een kijkoperatie kan: de losse stukjes kraakbeen worden zo verwijderd. Deze ingreep is slechts in bepaalde gevallen succesvol en zijn vooral een oplossing voor jonge, zeer actieve patiënten. Meestal is het een tijdelijke oplossing om een kunstknie uit te stellen.

Als de klachten met deze behandeling niet verbeteren, is een definitieve oplossing het plaatsen van een knieprothese.

Indien u een totale knieprothese laat plaatsen, vindt u in de volgende brochure een aantal tips. Hier leert u hoe u moet omgaan met een knieprothese tijdens dagelijkse activiteiten:

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie