Een cerebrale angiografie is een röntgenonderzoek van de hersenbloedvaten, waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten via een katheter (dun slangetje) in de liesslagader. Een angiografie gebeurt onder plaatselijke verdoving en wordt uitgevoerd door de interventieradioloog op de dienst radiologie. Een angiografie is niet pijnlijk en duurt een half uur.
Een angiografie kan uitgevoerd worden om bloedvatafwijkingen op te sporen. Bij een bloeding kan een angiografie de mogelijke oorzaak van de bloeding opsporen en behandelen. Soms wordt het onderzoek uitgevoerd om de bloedvoorziening naar gezwellen te bestuderen.
De interventieradioloog voert de ingreep uit in de angiografiekamer (kamer voor bloedvatonderzoek) op de dienst radiologie. Het onderzoek duurt meestal een half uur en gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Meestal zijn enkel de verdovingsprik voor het onderzoek en het afdrukken van de lies na het onderzoek onaangenaam. Soms kan de slagader pijnlijk aanvoelen, maar normaal gezien is het onderzoek pijnloos. Ervaar je pijn tijdens het onderzoek, meld het dan aan de arts.
Na de angiografie ga je terug naar de verpleegeenheid. Hier krijg je bedrust tot de volgende morgen. Direct na het onderzoek moet je minimaal 4 uur in bed blijven liggen met gestrekte benen.
Volg deze richtlijnen om een nabloeding te voorkomen:
De arts bespreekt het resultaat van de angiografie met jou op dezelfde dag of de dag nadien, soms ook op de volgende raadpleging.
Moderne jodiumhoudende contrastmiddelen zijn veilige middelen, waarbij slechts zelden bijwerkingen voorkomen. Als je weet dat je overgevoelig of allergisch bent aan deze middelen, verwittig de verpleegkundige dan vóór aanvang van het onderzoek.
Als je last hebt van jodiumallergie, worden contrastonderzoeken enkel onder strikte voorwaarden uitgevoerd, met behulp van medicatie die de overgevoeligheid voor jodium onderdrukt. De voorbereiding duurt dan 24 uur. Het onderzoek zelf zal in dat geval niet op dezelfde dag uitgevoerd kunnen worden.
Indien je om één of andere reden niet aanwezig kan zijn voor het onderzoek, neem je zo snel mogelijk contact op met de dienst radiologie. Dit kan via het telefoonnummer +32 3 821 38 03 of +32 3 821 46 37.