Een hersenaneurysma is een blaasvormige uitstulping in een hersenslagader die wordt veroorzaakt door een zwakke plek in de bloedvatwand. Wanneer het aneurysma groeit, wordt de wand steeds dunner en kan deze scheuren of barsten met een subarachnoïdale bloeding of SAB als gevolg.
Om een aneurysma te behandelen, wordt meestal gekozen voor een coiling (via embolisatie). Enkele maanden na de coiling van het aneurysma voeren we een angiografie uit ter controle. Meestal is het aneurysma dan volledig afgesloten. In enkele gevallen kan een deel van het aneurysma echter weer openstaan, doordat de coils samengedrukt worden onder invloed van de bloeddruk, doordat de bloedklonter rond het aneurysma verdwenen is of doordat het aneurysma is uitgegroeid.
Om het aneurysma verder af te sluiten, is er soms extra coiling of bijcoiling nodig. Deze tweede coiling (bijcoiling) is meestal minder ingrijpend of risicovol dan de eerste coiling en wordt uitgevoerd in geschikte, geplande omstandigheden.
a) Aneurysma direct na afsluiting met coils
b) Aneursyma dat weer is gaan openstaan (tijdens opvolging)
De avond voor de ingreep meld je je aan op het centrale onthaal van het UZA. Onze onthaalmedewerkers zullen je doorverwijzen naar de verpleegafdeling waar een verpleegkundige alle praktische zaken met jou regelt.
Belangrijk:
De ingreep gebeurt onder volledige verdoving en kan één tot meerdere uren duren, afhankelijk van de bereikbaarheid en de grootte van het aneurysma. De interventioneel neuroradioloog voert de ingreep uit in de angiografiekamer (kamer voor bloedvatonderzoek) op de dienst radiologie.
Coils zijn fijne spiraalvormige metaaldraadjes (coils) worden via een katheter via de liesslagader in het aneurysma gebracht. Het aneurysma wordt zo van binnenuit via de bloedvaten opgevuld en afgesloten.
Verschillende micro coils gebruikt voor het afsluiten van een hersenaneurysma
De stent verstevigt de bloedvatwand, zorgt voor een aangepaste doorstroming van het bloedvat en houdt de ingebrachte coils op hun plaats. Sommige stent types (flow diverters) zorgen voor een zodanig aangepaste bloedstroom, waardoor het aneurysma (langzaam) verdwijnt.
Je rekent best op een kleine week herstel. Daarna kan je je normale activiteiten (zoals werk en sport) hervatten in samenspraak met de arts.
Dit gebeurt er na het ontslag uit het ziekenhuis:
Voor je behandeling bespreken je artsen de specifieke risico’s en de eventuele gevolgen met jou. Voor de meeste complicaties zijn er behandelingen en is herstel soms mogelijk.
Onderstaande complicaties zijn het meest ingrijpend:
Neem direct contact met ons op als je in de eerste dagen tot weken na de behandeling last hebt van: