Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Afstaande oren

Afstaande oren – in de volksmond ook wel flaporen genoemd – zijn een esthetisch probleem dat chirurgisch verholpen wordt (otoplastie).

Behandeling van afstaande oren

Afstaande oren worden chirurgisch gecorrigeerd met een otoplastie. Dat is een heelkundige, esthetische ingreep op één of beide oorschelpen om de stand en/of vorm van de oorschelp te verbeteren.

Hoe gebeurt een otoplastie?

Otoplastie gebeurt onder volledige verdoving. In uitzonderlijke en specifieke gevallen kan een ingreep aan de oorschelp ook onder lokale verdoving plaatsvinden.

De chirurg maakt een incisie in de huid achteraan het oor. Daarna brengt hij het kraakbeen van de oorschelp met behulp van hechtingen in de correcte positie.

Op het einde van de ingreep sluit de arts de incisie met oploshechtingen en krijgt u een drukverband voor 24 uur. U kunt meestal de dag zelf het ziekenhuis verlaten. De eerste dag na de ingreep verwijdert de chirurg het drukverband en krijgt u een haarband voor een 10-tal dagen.  U moet ’s nachts een haarnetje dragen gedurende een maand. Sporten of zwemmen is de eerste maand niet toegelaten.

Deze informatie werd laatst aangepast op woensdag 23 maart 2016 - 17:03
Auteur(s): Team