AWCA opent Room 4 You voor borstkankerpatiënten

AWCA opent Room 4 You voor borstkankerpatiënten

Datum: 
26/02/2016
Bron: 
Gazet van Antwerpen

In het UZA in Edegem werd donderdag de Room 4 You plechtig ingehuldigd. Dat is een informele ruimte waar borstkankerpatiënten terechtkunnen met hun praktische en emotionele vragen.

De borstlounge, Room 4 You, werd ingericht met de steun van de American Women's Club of Antwerp (AWCA). De vereniging schonk 16.000 euro, de opbrengst van een kerstmarkt, loterij en privésponsoring. Het is de tweede borstlounge die er dankzij de AWCA is gekomen. In 2011 zorgde de organisatie al voor een gelijkaardige ruimte in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk.

“Borstkanker is een ziekte die het leven van vrouwen ingrijpend verandert en emotionele ontreddering veroorzaakt”, zegt projectcoördinator Carol Morris. “De Room 4 You is geen steriele ziekenhuiskamer, maar doet veeleer denken aan een gezellige huiskamer. Patiënten kunnen hier in alle rust praten met hun arts, het verplegend personeel of de psycholoog. Gevoelige zaken zoals de behandeling en de mogelijke bijwerkingen, borstprotheses of het dragen van een pruik.”

Kussenproject

Prof. dr. Peter Van Dam en zijn team zijn opgetogen over het project en zijn vol lof over de steun van de AWCA. In het Sint-Augustinusziekenhuis kon hij al ervaren hoe belangrijk zo'n ruimte voor patiënten is. “In de Verenigde Staten bestaat het concept van een plaats waar de patiënt de nodige privacy heeft en over zaken kan praten die hem of haar bezighouden al geruime tijd. De patiënten krijgen er goed of minder goed nieuws te horen. Initiatieven voor het goede doel maken deel uit van de Amerikaanse cultuur. Bij ons is die beweging stilaan op gang aan het komen, denk bijvoorbeeld maar aan Kom op tegen kanker en Music for Life. Het is een win-win­situatie voor alle partijen.”

Uiteraard zijn in de borstlounge ook de kleurrijke kussens in de vorm van een hart, waarmee de AWCA in Antwerpen bekend raakte, beschikbaar. “Vrijwilligers maken kussens die cadeau worden gegeven aan patiënten die geopereerd zijn. Het kussen ondersteunt de oksel waarin lymfeklieren werden verwijderd en neemt de druk weg. De vrouw mag het later mee naar huis nemen. Uit de positieve reacties weten we dat patiënten dit gebaar enorm appreciëren. De kussens bieden steun tijdens de moeilijke periode die ze doormaken”, zegt Morris.

Vorig jaar kregen duizend patiënten een hartvormig kussen, maar de AWCA hoopt er ooit een aan elke borstkankerpatiënt te kunnen geven. “Ik vergelijk ons project met een rivier”, zegt voorzitster Laura De Groen. “Het startte als een druppeltje, een bescheiden idee om aan patiënten een hartvormig kussen te geven en hen zo te laten voelen dat er met hen wordt meegeleefd. De rivier werd breder, steeds meer vrijwilligers en organisaties gingen ons ondersteunen en het resultaat is een plaats waar vrouwen met borstkanker steun en rust vinden.”

Bekijk hier ook een reportage van Fans of Flanders waarin Rozanne Van Rie, één van de leden van AWCA, meer uitleg geeft over de nieuwe ontspanningsruimte. 

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook