Antwerpenaar leidt Europese radiologen

Antwerpenaar leidt Europese radiologen

Datum: 
15/03/2016
Bron: 
Gazet van Antwerpen

De Antwerpse hoogleraar Paul Parizel is verkozen tot voorzitter van de vakvereniging van Europese radiologen ESR. “Dit is een erkenning van de 'Antwerpse school' van radiologie.”

Parizel (59) kreeg de wetenschappelijke belangstelling van thuis uit mee. Zijn vader, prof Gaston Parizel, was cardioloog en hoofdgeneesheer van het AZ Middelheim. Paul Parizel haalde in 1982 met grootste onderscheiding zijn doktersdiploma aan de Universiteit Antwerpen. Nadien specialiseerde hij zich in radiologie en werd hij in 2003 diensthoofd radiologie van het UZA en professor radiologie aan de UA.

Voor zijn wetenschappelijk onderzoek ontving hij al talrijke onderscheidingen, zoals het exclusieve voorrecht om in 2014 een lezing te geven op het jaarlijkse wetenschappelijk congres van radiologen in Wenen, georganiseerd door de European Society of Radiology (ESR). Dat was blijkbaar het opstapje om nu ook tot voorzitter verkozen te worden van de ESR, met 63.000 leden­radiologen een van de allergrootste wetenschappelijke verenigingen in de wereld.

Parizel kan in die voorzittersfunctie terugvallen op een vaste staf van 80 medewerkers in Wenen. Zelf zal hij ook het congres 2017 voorzitten. Daar worden 20.000 tot 25.000 radiologen verwacht. “Radiologie is een avontuur, een ontdekkingsreis”, vat prof Parizel zijn beroep en specialisatie samen. 

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook