Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Antibioticagebruik bij jongeren daalt niet ondanks campagnes

Antibioticagebruik bij jongeren daalt niet ondanks campagnes

Datum: 
27/11/2017

Ondanks de vele campagnes, daalt het antibioticagebruik bij jongeren nauwelijks. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. In het jaar 2010 kreeg 33,1 procent van de 13- tot 18-jarigen antibiotica, zes jaar later is dat aantal nauwelijks gedaald (31,2 procent). Daarom krijgen de 17.000 huisartsen in België weldra een handleiding om beter te communiceren met de patiënt over antibiotica.

Omdat bacteriën resistent kunnen worden tegen antibiotica, probeert men al jaren het voorschrijven en het gebruik ervan terug te dringen. Bij jongeren lukt dat echter niet (meer), zo zeggen de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Nog volgens diezelfde cijfers volgen de jongeren die antibiotica krijgen, gemiddeld

2,6 kuren per jaar, voor een totaal van 23 dagen. “En dat terwijl de meeste infecties die men oploopt tijdens de adolescentie viraal zijn, en daar helpt antibiotica niet tegen”, klinkt het bij de mutualiteit.

De socialistische ziekenfondsen voegen er nog aan toe dat de doorsnee-dagdosis, de consumptie die per dag nodig is, per verpakking toenam. Dat betekent dat er meer actieve stof in één verpakking zit, wat mogelijk al een indicatie is van een hogere resistentie tegen antibiotica.

“Niet verrast”

Herman Goossens, microbioloog aan de universiteit van Antwerpen, doet al twintig jaar onderzoek naar de gevolgen van overmatig antibioticagebruik. Hij is niet verrast door de cijfers. “Tien jaar geleden hebben de campagnes goed hun werk gedaan”, zegt Goossens. “Het gebruik is toen met een derde gedaald. Maar sindsdien blijven we op hetzelfde niveau. Vier jaar geleden werd eens de vergelijking gemaakt met Nederland. In ons land wordt twee keer zoveel antibiotica ingenomen, en de kostprijs is zelfs vier keer hoger. Dokters zijn dus ook geneigd om duurdere antibiotica voor te schrijven.”

Toch is het niet zo dat de arts onder druk staat van de patiënt kiest voor antibiotica. “Vroeger gebeurde dat wel, maar dankzij de campagnes is die druk enorm gedaald”, zegt Goossens. “Blijkbaar hebben nog te veel artsen het gewoon nog in hun pen om antibiotica voor te schrijven.”

Handleiding

Net daarom krijgen de 17.000 huisartsen in ons land weldra een handleiding om beter te communiceren met de patiënt over antibiotica. “Die handleiding is ontwikkeld met geld van de Europese Commissie, en werd getest in vier landen”, aldus Goossens. “Daarnaast moeten we nog steeds inzetten op campagnes, en blijven nadenken over het bijsturen van terugbetalingssystemen en opleidingen voor artsen.”

Thomas JANSEN ■

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook