Angelique Van Ombergen op lijst beloftevolle wetenschappers

Angelique Van Ombergen op lijst beloftevolle wetenschappers

Datum: 
12/02/2019

Beveren - Angelique Van Ombergen (29) is door het bekende Amerikaanse magazine Forbes opgenomen in een lijst van meest beloftevolle wetenschappers die onze toekomst gaan bepalen. De Beverse is doctor in de medische wetenschappen en doet onderzoek naar hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis. Begin dit jaar is ze aan de slag gegaan bij het Europees ruimtevaartagentschap ESA. 

Het toonaangevende zakenblad Forbes heeft naar jaarlijkse traditie een lijst gepubliceerd van jonge en beloftevolle mensen die mee onze toekomst gaan kleuren. Voor de lijst ’30 Under 30’ werden voor tien categorieën telkens 30 mensen geselecteerd uit 34 Europese landen die onder de 30 jaar zijn en uitblinken in hun discipline. Het gaat om ondernemers, kunstenaars en onderzoekers. Voor de categorie ‘wetenschappen en gezondheid’ is dit jaar de Beverse wetenschapster Angelique Van Ombergen opgenomen in de prestigieuze lijst. 

Angelique Van Ombergen is doctor in de medische wetenschappen en publiceerde haar bevindingen al in The New England Journal of Medicine. Voor een postdoctoraat aan de Universiteit van Antwerpen deed ze onderzoek naar hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis. Het leverde haar in november vorig jaar de Vlaamse PhD-cup op. 

Angelique vernam het nieuws zelf pas dinsdagochtend toen haar naam plots op de website van Forbes stond. “Een uurtje later volgde een mail met daarin de officiële lijst”, vertelt ze. “Het is een hele eer natuurlijk. Ik had het niet verwacht. In december vorig jaar had Forbes al eens contact opgenomen en deelde het magazine mee dat ik op de lijst stond van genomineerden. Ik moest meer informatie bezorgen over mijn werk en daarna volgden sporadisch nog enkele bijkomende vragen. Het was intussen al even geleden dat ik nog iets had gehoord dus het was echt wel een verrassing toen plots mijn naam op de lijst stond.” 

ESA 

Angelique is begin dit jaar aan de slag gegaan bij het Europees ruimtevaartagentschap ESA als wetenschappelijk coördinator. “Ik zal achter de schermen wel nog betrokken blijven bij het onderzoek aan de Universiteit van Antwerpen maar uiteraard minder intensief. Bij ESA ligt echter een nieuwe uitdaging klaar en die ligt bovendien in het verlengde van mijn onderzoekswerk. Mensen gaan steeds langer de ruimte in en reizen naar Mars en maankolonisatie stonden nog nooit zo uitdrukkelijk op de agenda. Daarom is het belangrijk om te weten wat het effect is van lange ruimtereizen en gewichtloze situaties op het menselijk brein.” 

De plaats op de lijst van Forbes staat natuurlijk vooral goed op een curriculum vitae. “Binnen de wetenschapswereld is het een bekende lijst. Het is een select clubje waar een paar grote namen in voorkomen. Aangezien ik 30 word in november was het mijn laatste kans om er bij te geraken. Ik ben er natuurlijk ontzettend blij mee.” 

Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap 

Angelique is niet de enige Belgische onderzoekster op de lijst van Forbes. Ook Dr. Hannelore Bové van de UHasselt werd opgenomen voor haar onderzoek waarin ze erin slaagde om roetdeeltjes in menselijke stalen zoals bloed of urine te detecteren. Hiermee krijgt men inzicht in welke mate ons lichaam deze vervuiling opneemt en wat de effecten hiervan zijn op onze gezondheid. “Uitgerekend maandag was het ‘Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap’”, zegt Angelique Van Ombergen. “Die dag werd in het leven geroepen omdat er te weinig waardering is voor de prestaties van vrouwen in de wetenschappelijke wereld. Als een dag later twee Vlaamse jonge vrouwen in de lijst van Forbes ’30 Under 30’ staan, betekent het wel dat we in ons land goed bezig zijn.” 

 

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook