Als je schaapjes blijft tellen

Als je schaapjes blijft tellen

Datum: 
23/02/2018

De nachten dat Annick Ruyts enkele uren na elkaar slaapt zijn schaars. De VRT-journaliste lijdt aan slapeloosheid. En ze is niet alleen. Slechts één op de vijf Vlamingen is echt tevreden over zijn slaap. “Slaapproblemen zijn echt een thema in onze maatschappij.”

“Ik ken twee soorten nachten. Ofwel lig ik een paar uur wakker: zo tussen drie en halfzes. Dat zijn de goede nachten. Ofwel ga ik om 23 uur slapen en weet ik om 1 uur dat het niets wordt. Witte nachten noem ik ze. Nachten waarin ik gewoon niet slaap. En het zijn er te veel. Ik krijg mijn kop gewoon niet stil.”

Aan het woord: VRT-journaliste Annick Ruyts (53). Op haar 50ste kreeg ze plots slaapproblemen. Twee maanden geleden concludeerden artsen na een grondig slaap­onderzoek dat ze aan insomnia lijdt. “Mijn lijf slaapt wel, maar mijn hersenen niet. Die gaan gewoon door, alsof ik aan het werken ben. Ik kan de knop niet omdraaien. Al gaat het goed met mij: thuis en op het werk. Want dat vragen mensen weleens als ik over mijn slaapprobleem spreek.”

En Ruyts is niet de enige. Heel wat lotgenoten reageerden op de minuut zendtijd die ze tijdens het Radio 1-­programma Hautekiet kreeg om de problematiek aan te kaarten. “Slaapproblemen zijn echt een thema in onze maatschappij, heb ik het gevoel. Er zijn ontzettend veel mensen die eraan lijden. Hopelijk legt onderzoek de oorzaken bloot en komen experts met oplossingen. ”

Slaaprovers

“In ons land is maar één op de vijf mensen echt tevreden over zijn slaap”, zegt slaap­expert Johan Verbraecken van UZ Antwerpen. “10 procent van de bevolking slaapt minstens drie nachten per week gedurende drie maanden slecht.” Grote oorzaken daarvoor liggen volgens Verbraecken bij de verhoogde werkdruk en “slaaprovers” zoals het internet en sociale media. Wakker liggen is volgens de expert nochtans slecht voor het geheugen en onze alertheid. Het zorgt ook voor verminderde motoriek en verwardheid. Doorgedreven onderzoek wees zelfs op een verhoogde kans op diabetes, hoge bloeddruk, depressie en een hartinfarct. De lijst met mogelijke gevolgen is lang. Hetzelfde geldt voor de lijst met tips. “Ik raad mensen vooral aan om zich hun slaapproblemen niet al te veel aan te trekken. Door zich constant bewust te zijn van dat slecht slapen, houden ze het probleem soms in stand. Niet kunnen slapen is trouwens vaak een verkeerde perceptie. Sommige mensen hebben de indruk dat ze niet slapen, maar worden gewoon heel vaak wakker tijdens de nacht.”

De expert tipt zijn patiënten ook om goed te bewegen, gezond te leven, ­regelmatig te slapen en niet al te lang in bed te blijven liggen.

“Als een marmotje”

Ook Annick Ruyts heeft alle moge­lijke slaapmiddeltjes en -trucs geprobeerd. Van ho­meopathische middeltjes tot wietolie. Niks hielp of het werkte slechts tijdelijk. “Omdat ik niet naar medicijnen wil grijpen, zal ik nu mindfulness proberen. Om zo mijn gedachtestroom uit te schakelen. Een mens doet alles om opnieuw als een marmotje te slapen. En om niet meer als een vod in de zetel te ­belanden na een werkdag waarvoor je al je energie moet opgebruiken. Hopelijk ga ik binnenkort weer met plezier naar bed.”

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook