Wereldberoertedag

Op Wereldberoertedag kom je in het UZA meer te weten over hoe je een beroerte vroegtijdig kan herkennen. Bovendien kan je via een demo van dichtbij meemaken hoe een trombectomie precies wordt uitgevoerd, onder begeleiding van specialisten van het neurovasculair referentiecentrum.

ma, 29/10/2018 - 10:00
Inkomhal van het UZA

Op maandag 29 oktober is het Wereldberoertedag. In het UZA kan iedereen die dag terecht om meer informatie te bekomen over de symptomen, de risicofactoren en de behandeling van beroertes. Bovendien kan je onder begeleiding in een demo zelf een trombectomie uitvoeren, een hooggespecialiseerde behandeling waarbij de bloedklonter met behulp van een stent uit de hersenvaten wordt weg genomen.

Wat is een hersenberoerte?

Een hersenberoerte wordt ook cerebrovasculair accident (CVA) of stroke genoemd. Letterlijk betekent het een ongeval in de bloedvaten van de hersenen. In België krijgen jaarlijks 25.000 mensen een beroerte. Ongeveer 15 % van de patiënten overleeft een beroerte niet. In onze Westerse samenleving is het de derde belangrijkste doodsoorzaak, na het hartinfarct en kanker. Patiënten die overleven houden in de helft van de gevallen blijvende beperkingen over. Beroertes hebben daarom een grote impact op het leven van patiënten en hun familie.

Het vroegtijdig herkennen van de symptomen en adequaat reageren door het noodnummer 112 te bellen, kan levens redden.

Nieuwe behandeling

Acute beroertebehandeling is erop gericht om het afgesloten hersenbloedvat zo snel mogelijk terug open te maken en zo de hersenschade te beperken. Behandeling met een krachtig bloedklonter oplossend middel (trombolyse) kan tot enkele uren na het ontstaan van de symptomen worden toegediend, maar het effect neemt af naarmate de symptomen langer aanwezig zijn. Bij grote klonters is deze behandeling vaak niet voldoende om de bloeddoorstroming te herstellen. Recent is een nieuwe behandeling mogelijk waarbij de interventie radioloog de klonter met behulp van een stent wegneemt uit de hersenvaten: dit wordt mechanische trombectomie genoemd. De stent wordt ter plaatse gebracht met behulp van katheters, die via de liesslagader zijn ingebracht. Sinds 2010 worden in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen trombectomiebehandelingen uitgevoerd door een team van specialisten. Dankzij de nauwe samenwerking met de omliggende ziekenhuizen werden reeds meer dan 300 patiënten met deze techniek behandeld.

Praktisch

Op Wereldberoertedag kom je aan de stand in de inkomhal in het UZA meer te weten over hoe je een beroerte vroegtijdig kan herkennen. Bovendien kan je via een demo van dichtbij meemaken hoe een trombectomie precies wordt uitgevoerd, onder begeleiding van specialisten van het neurovasculair referentiecentrum.

Waar? Inkomhal UZA

Wanneer? Maandag 29 oktober van 10u tot 17u.

Inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom.

Doelgroep
Type activiteit