Vorming perinataal verlies

Exclusief voor vroedvrouwen om ouders van sterrenkinderen in de ziekenhuis- of thuisomgeving beter te kunnen ondersteunen.

za, 07/09/2019 - 10:00
UZA, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem
Met deze vorming perinataal verlies reiken we zowel een theoretisch kader aan rond rouw en verlies, als praktische handvaten en reflectie-oefeningen om je te ondersteunen in de begeleiding van ouders die perinataal verlies doormaken.

Programma

Dag 1: algemene introductie

We laten je kennismaken met het belang van deze vorming en overlopen de thema’s van de vorming. We beginnen bij het fundament, namelijk het algemene thema rouw. Daarnaast zullen we ook de vaardigheden rond counseling belichten en inzicht verwerven rond het belang van gesprek, werkvormen en methodieken.

Dag 2: zwangerschapsverlies na zwangerschapsafbreking

Op deze dag verdiepen we ons in het theoretisch kader van prenatale screening en diagnostiek. Daarnaast hebben we bijzondere aandacht voor het beslissings- en rouwproces waar ouders voor staan als er een ernstige aandoening aanwezig is bij hun ongeboren kind.

Dag 3: zwangerschapsverlies na een miskraam

Op deze dag staan we stil bij een zwangerschapsverlies na miskraam. We verdiepen ons in de medische aspecten van miskraam en herhaald miskraam. Vervolgens geven we je handvaten voor de begeleiding van ouders die een zwangerschapsverlies na miskraam doormaken met aandacht voor jezelf als hulpverlener in het zorgen voor deze ouders.

Dag 4: doodgeboorte en neonatale sterfte

We verdiepen ons binnen de thema’s doodgeboorte en neonatale sterfte. We hebben aandacht voor het rouwproces, het praktisch verloop van het overlijden van de baby op neonatologie/materniteit en hoe je als zorgverlener ouders hierin kan begeleiden.
 

Praktische informatie

Data & locatie lesdagen

De lesdagen gaan door in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, van 10u00 - 16u00.

 • 8 oktober 2019 - Blauwe zaal (route 12)
 • 15 oktober 2019 - Conferentiezaal (route 3)
 • 22 oktober 2019 - Lokaal E561
 • 29 oktober 2019 - Blauwe zaal (route 12)
Op 5 december 2019 volgt een slotsymposium met lancering van het gloednieuwe Vlaams zorgnetwerk perinataal verlies (door prof. dr. Yves Jacquemyn en prof. dr. em. Manu Keirse)

Doelgroep

Vroedvrouwen die in de thuis- of ziekenhuissetting in aanraking komen met vrouwen of koppels die geconfronteerd werden met zwangerschapsverlies, doodgeboorte of neonatale sterfte.

Meer info & inschrijving 

 • Meer info op www.sterrenkinderen.be
 • Inschrijven kan vóór 5 september 2019 via info [at] kinderwens [dot] org
 • Gratis voor UZA personeel. Voor externen €110/lesdag en €40 aan lesmateriaal (totaal = €480). Te storten op rek.nr. BE72 0016 6072 8916 (Kinderwens VZW) met vermelding ‘opleiding perinataal verlies’.

Organisatie

Deze vorming wordt gerealiseerd door KinderwensExpertiseNetwerk (KEN):
 • Shanti Van Genechten
 • Marissa Lauryssen
In samenwerking met UZA en AZ Herentals:
 • Prof. dr. Yves Jacquemyn, diensthoofd gynaecologie, UZA
 • Dr. Joke Muys, MD gynaecologie, specialisatie prenatale diagnostiek, PhD student Medische Genetica, UZA
 • Charlotte Spaas, klinisch psychologe en integratief psychotherapeute i.o., Medische Genetica, UZA
 • Dr. Mieke Geyskens, diensthoof gynaecologie/materniteit, AZ Herentals
Doelgroep
Type activiteit