Achter elke ziekte schuilt een persoonlijk verhaal

Achter elke ziekte schuilt een persoonlijk verhaal

Datum: 
10/01/2018

Oud Wijzer vzw en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) slaan de handen in elkaar met het gezamenlijk kunstproject De Groene Muur. Daarin worden chronisch zieken gecoacht om over hun ziekte en hun leven te vertellen op de manier die zij willen.

De Groene Muur, het kunstproject van Oud Wijzer Vzw en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), wil patiënten, waaronder chronisch zieken, aanzetten hun verhaal te vertellen in de vorm van een woordvoorstelling voor een publiek dat ze zelf kunnen kiezen. Het bouwt verder op een ander Oud Wijzerproject, Kunst als Kracht, waarmee de vzw het herstel of het verwerken van een trauma van kanker­patiënten wil ondersteunen en zo ook het zelfvertrouwen van die patiënten een boost wil geven. Met De Groene Muur wil de vzw een stapje verder gaan. “Achter elke ziekte zit een verhaal”, zegt Luis Muñoz van Oud Wijzer vzw. “Onze bedoeling is om de patiënten een kans te geven hun verhaal naar buiten te brengen. Professionele coaches, zoals actrice Marilou Mermans, zullen de patiënten begeleiden om samen te kijken wat ze wel of niet willen of kunnen vertellen. Het opzet is ook om te kijken hoe je emotionele, misschien zelfs geestige, verhalen kan halen uit de traumatische ziekte-ervaring van een patiënt. Eric Antonis (onder meer voormalig Antwerps schepen van Cultuur, red.) vroeg zich ooit af of kunst de wereld kon redden. Wij zijn er van overtuigd dat het op z'n minst de wereld kleur kan geven.”

Professor Erika Vlieghe, diensthoofd algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde van het UZA, is ook betrokken bij het kunstproject. “Het idee is gegroeid uit de gesprekken die wij als dokter met onze patiënten hebben”, zegt ze. “Patiënten vertellen hun verhalen al tegen ons, en vaak zijn dat erg droevige, soms zelfs akelige, spannende of tragikomische verhalen, afhankelijk van de persoon in kwestie. Alles mag aan bod komen, zolang de patiënt zich er goed bij voelt. Maar mensen voelen vaak ook de nood om hun verhaal niet enkel met hun arts te delen, maar ook met anderen. Dat willen wij mogelijk maken.”

“Maar het is geen therapie”, benadrukt Vlieghe. “Het is in de eerste plaats een kunstproject, al kan het wel een therapeutisch effect hebben. Het project bewandelt de grens tussen het artistieke en het medische. Het kan patiënten helpen meer zelfvertrouwen te krijgen, zelfzekerder te worden en zich terug mens te voelen. Langdurig ziek zijn, weegt op mensen. Voor sommigen kan dit een stap naar herstel zijn. De verhalen die ze vertellen, hoeven ook niet over hun ziekte te gaan. De patiënt is baas. Zij bepalen wat er naar buiten komt en wat niet.”

Voor het project krijgen de initiatiefnemers subsidies van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). Nu wordt er binnen het UZA op zoek gegaan naar wie zich mee in het project wil storten. In het najaar hopen Vlieghe en Muñoz dat de eerste voorstellingen getoond kunnen worden.

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook