REACH: Early Respiratory Effects of Air pollution on CHildren

donateWe willen graag dat onze kinderen voldoende beweging krijgen. Daarom sturen wij ze, vaak tijdens piekuren, de weg op richting school. Maar is deze vorm van beweging wel zo gezond met de luchtverontreiniging die er in Vlaanderen is? En wat doet die luchtverontreiniging met de gezondheid van onze kinderen? Dit zijn vragen die het UZA, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen), onderzoekt in het project: REACH. Het onderzoek staat onder leiding van prof. Stijn Verhulst, diensthoofd kindergeneeskunde en kinderlongarts.

Maatschappelijk en relevant

Luchtverontreiniging is een maatschappelijk relevant en actueel thema. Zo heeft onderzoek door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) aangetoond dat luchtverontreiniging een belangrijke impact kan hebben op onder meer luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Ook in Vlaanderen wordt erkend dat het inademen van fijnstof niet zonder gevaar is. We moeten dus extra oplettend zijn. Kijk maar naar de invoer van lage-emissiezones in onze steden.

Waarom is onderzoek nodig?

Prof. Stijn Verhulst vertelt: ‘Intussen weten we dat zowel kinderen als volwassenen met longaandoeningen meer klachten hebben in een omgeving met veel luchtverontreiniging. Onze kinderen zijn de meest kwetsbare groep in de samenleving. Ze zijn kleiner, ademen sneller en verwerken blootstelling aan luchtverontreiniging slechter dan volwassenen. Met het REACH project willen we onderzoeken wat precies de impact is van luchtvervuiling op de gezondheid van kinderen. Zo wordt onderzoek gedaan naar de gevolgen van luchtvervuiling op de ademhaling en op cardiovasculaire aandoeningen.

Welke kinderen doen mee aan het onderzoek?

60 gezonde kinderen nemen deel aan dit onderzoek. Deze kinderen zijn tussen de 10 en 14 jaar oud en zijn minstens 20 minuten per enkele reis onderweg van en naar school. Ze wonen verspreid in Antwerpen en de ruime Antwerpse regio, zowel kinderen uit de stad als kinderen uit het platteland nemen deel aan het onderzoek. Zij reizen met de fiets, de auto of te voet van- en naar school. Zo kunnen we de gevolgen van luchtverontreiniging op de gezondheid meten per type vervoer/inspanning.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Voordat de kinderen naar school vertrekken worden enkele metingen uitgevoerd ter controle van de longen en de hart- en bloedvaten. Ook krijgen de kinderen in hun rugzak een apparaat mee die dynamisch de luchtverontreiniging, gedurende het volledige traject van thuis naar school, meet. Bij aankomst op school worden dezelfde metingen herhaald. Zo krijgen we kwantitatief en statistisch verantwoorde meetresultaten over het effect van de luchtverontreiniging op de longfunctie en de hart- en bloedvaten functies.

Wat maakt dit onderzoek nu zo bijzonder?

“Er is uiteraard al door verschillende instanties en organisaties onderzoek verricht naar luchtverontreiniging. UAntwerpen heeft in recent onderzoek nog de hoeveelheid fijnstof in de straten van Vlaanderen in kaart gebracht (cfr. Het project curieuze neuzen). Echter, de precieze gezondheidseffecten van luchtverontreiniging zijn eigenlijk nog niet duidelijk. Tot op vandaag zijn er geen studies beschikbaar die een rechtstreeks, één op één, relatie bestuderen tussen de graad van luchtverontreiniging (concentratie fijn stof – concentratie stikstofoxide) en de impact ervan op longfunctie en functies van hart- en bloedvaten bij kinderen. Het UZA wil graag dit onderzoek opstarten. We zien het als onze verantwoordelijkheid naar de samenleving toe. Deze studie is mogelijk dankzij een combinatie van nieuwe technologieën die op de UAntwerpen zijn ontworpen en in samenwerking met het UZA zijn uitgetest. Door onze krachten te bundelen in een gezamenlijk onderzoek, hopen we meer inzicht te krijgen.”, aldus professor Stijn Verhulst.

REACH kick-off meeting

Op 21/11/2019 was de eerste REACH meeting. Een succesvol event waarbij veel belangstelling was voor de problematiek van luchtverontreiniging. Alexander D’Hooghe, Founding Partner van ORG Permanent Modernity (bureau voor urbanism en architectuur) en professor aan MIT in Verenigde Staten, gaf de keynote speech en leidde het debat over luchtverontreiniging. Ook prof Stijn Verhulst gaf meer uitleg over de inhoud van het project REACH. 

Meer weten of direct steunen? 

Met verschillende personen en bedrijven willen we een community opbouwen die luchtvervuiling en de impact hiervan op de kaart zet. Dankzij een aantal partners is er inmiddels een startkapitaal voor project REACH. Maar we zijn nog op zoek naar verdere financiële steun en investeerders. Wil jij ons hierbij helpen of wil je meer informatie? Aarzel niet om ons te contacteren. Dit kan via uzafoundation [at] uza [dot] be of neem direct contact op met Ann Verbeeck via +32 3 821 41 97 of +32 498 07 71 20

 

Op woensdag 14 maart 2018 stond de Pano-reportage volledig in het teken van luchtvervuiling. 'Voornamelijk onze kinderen zijn extra kwetsbaar', vult kinderarts Stijn Verhulst (UZA) aan. 'Bij kinderen zijn alle organen nog in volle ontwikkeling en als daar een verstoorder binnenkomt zoals de uitlaatgassen van auto's dan heeft dat een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind.' Bekijk hier de reportage:
 

Op 15 april 2019 gaf dr. Kim Van Hoorenbeeck, meer duiding over het aantal toenemende astmapatiënten. De factor luchtvervuiling speelt hierbij zeker een rol. Bekijk hier het fragment uit ATV. 

Wil jij ook graag weten wat de gezondheidseffecten zijn van luchtverontreiniging op onze kinderen? En wil je ons financieel steunen in dit baanbrekend onderzoek? Dat kan via een gift. 

Laatst aangepast: 15 juni 2021
Auteur(s):