FLASH@UZA: focus op MPN

Donderdag 12 oktober 2017: SAVE THE DATE voor de eerste FLASH @ UZA: focus op MPN. De focus zal gelegd worden op myeloproliferatieve ziekten en mastocytose aan de hand van praktijkvoorbeelden.

do, 12/10/2017 -
18:45 tot 22:00
auditorium Kinsbergen

Hematologische oncologie vereist een multidisciplinaire aanpak. De resultaten cytologie, histologie, flowcytometrie, moleculaire testen en cytogenetica worden samengelegd met de kliniek van de patiënt. Vanuit onze ervaring wordt in deze eerste sessie de focus gelegd op myeloproliferatieve ziekten en mastocytose aan de hand van praktijkvoorbeelden. We vertrekken vanuit de kliniek van de patiënt en belichten alle facetten van de diagnostiek om tot een geïntegreerd besluit te komen. Hierbij verliezen we ethische en economische aspecten niet uit het oog: hoe ga je om met toevalsbevindingen zoals het ontdekken van een MPN bij een zwangere patiënte en wat is de impact van ‘next generation sequencing’ in de moleculaire diagnostiek van deze aandoeningen?

Georganiseerd door de laboratoria klinische biologie, anatomopathologie en medische genetica en in samenwerking met de dienst hematologie van het UZA. 

Programma 

 • Inleiding myeloproliferatieve neoplasme en systemische mastocytose (10 min): analyse van 3,5 jaar diagnose beenmergen in een multidisciplinaire setting. 
 • Casuïstiek (15 min per casus) 
  > een jonge, zwangere vrouw komt voor prenatale testen
  > een 48-jarige vrouw presenteert zich op de spoedgevallen met een syncope
  > al meer dan 10 jaar dagelijkse bloedneuzen, dat is lastig
  > klassieke MPN-symptomen maar geen klassieke MPN?
  > maagbloeding en pre-op consult voor een heupprothese
  > koorts en gewichtsverlies na een reis naar Zuid-Afrika
 • Vragen en discussie (10 min)  
 

Praktisch 

 • Donderdag 12 oktober 2017 
 • De sessie start om 19u30, vanaf 18u45 al welkom voor broodjes 
 • Auditorium Kinsbergen (route 12) 
 • UZ Antwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem
 • Accreditatie werd toegekend in rubriek 6 (economie en ethiek) 

Meer informatie via laboratorium [at] uza [dot] be of 03 821 47 51

Inschrijven is gratis, registreren voor 1 oktober is verplicht. Klik hier om uw deelname te bevestigen via het online inschrijvingsformulier.

Doelgroep