Zeldzame ziekten in het UZA

Zeldzame ziekten in het UZA

Datum: 
03/01/2013

Verschillende diensten en centra binnen het UZA hebben een bijzondere expertise opgebouwd in de behandeling van zeldzame ziekten. 

Het Centrum Medische Genetica (CMG) verzorgt de diagnostiek voor de meeste zeldzame ziekten, zowel voor als na de geboorte. Het legt zich in het bijzonder toe op botafwijkingen, hartziekten en verwijdingen van de bloedvaten, doofheid, familiale vormen van kanker, obesitas en aandoeningen die gepaard gaan met een cognitieve beperking en/of een aangeboren afwijking. Info: T 03 275 97 74, www.genetica-antwerpen.be.

Het Centrum voor Erfelijke Metabole Aandoeningen (CEMA) behandelt patiënten met een stofwisselingsziekte. Die zijn bijna allemaal zeldzaam tot uiterst zeldzaam. Info: T 03 821 50 65, T 03 821 57 45.

Het Neuromusculair Referentie Centrum (NMRC) richt zich onder meer op de behandeling van patiënten met spierziekten, aandoeningen in de lange zenuwbanen in armen en benen en zeldzame neurodegeneratieve ziekten, met andere woorden aandoeningen waarbij de zenuwcellen afsterven. Info: T 03 821 44 23. 

Het mucoviscidose referentiecentrum biedt een multidisciplinaire aanpak van deze levensbedreigende ziekte. Info: T 03 821 32 51. 

De hemostase-eenheid van de dienst hematologie richt zich voornamelijk op de opsporing, behandeling en begeleiding van patiënten met erfelijke bloedingsziekten zoals hemofilie en de ziekte von Willebrand. Ook patiënten met zeldzame erfelijke tromboseneigingen kunnen er terecht. Info: T 03 821 37 79.

De dienst immunologie, allergologie en reumatologie behandelt onder meer patiënten met hereditair angio-oedeem (HAE), een uiterst zeldzame aandoening die gepaard gaat met pijnlijke, soms levensbedreigende zwellingen. Info: T 03 821 32 99.

Een overzicht van alle expertise rond zeldzame ziekten in het UZA vindt u hier.

 

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook