Welk eten kunt u verwachten in het UZA?

Welk eten kunt u verwachten in het UZA?

In het UZA verandert het menu elke dag. De chef stelt ook elke dag een suggestie voor. Daarnaast kunt u zelf aangeven wat u niet lust en is er bijzondere aandacht voor vegetarische voeding en bereidingen zonder varkensvlees. De porties kunnen worden aangepast, zowel voor grote als voor kleine eters. Ook de allerkleinsten krijgen een aangepast menu.

NIEUW: Geef uw maaltijdkeuze digitaal door via de UZA@ home app

Verblijft u meerdere dagen in het UZA? Dan kan u uw maaltijden zelf digitaal samenstellen via UZA@ home en kiest u wat u het liefste eet. Zo gaan we als ziekenhuis ook duurzamer om met voeding.

Lees hier hoe u dat doet of vraag de zorgkundige op de afdeling u hierbij te helpen.

Maaltijden

  • Ontbijt: brood met hartig of zoet beleg (rond 8 uur)
  • Middagmaal: warme maaltijd (rond 12 uur)
  • Avondmaal: brood met beleg (rond 17 uur)

Gevarieerd en gezond eten voor een vlot genezingsproces

Alle maaltijden worden verantwoord samengesteld, met aandacht voor gezonde vetten en correct zoutgebruik. Sommige patiënten krijgen op medisch voorschrift dieetmaaltijden. Een commissie controleert regelmatig de kwaliteit van de voeding.

Omdat een goede voeding belangrijk is voor een goed herstel, besteden we speciale aandacht aan ondervoeding. Bij uw opname wordt u gewogen en gemeten. We vragen u ook enkele vragen te beantwoorden over uw eetgewoontes. Op basis daarvan krijgt u al dan niet een bezoekje van het nutritieteam om samen met u uw voeding op peil te krijgen.

Patiënten die zelf voeding en drank (laten) meebrengen naar het ziekenhuis, consumeren dat op eigen risico. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor schadegevallen als gevolg van door de patiënt meegebrachte voeding en drank.

Totale parenterale voeding (TPN)

Patiënten die niet genoeg kunnen worden gevoed via de mond, krijgen kunstmatige voeding. Vaak via een sonde, maar ook totale parenterale voeding is mogelijk. Parenteraal betekent letterlijk ‘buiten de darm’. De voeding komt rechtstreeks in de bloedbaan via een dun slangetje (katheter). Op deze manier wordt de darm ontzien.

In de kunstmatige vloeibare voeding zitten alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. De hoeveelheid en het soort voeding hangt af van uw lengte, gewicht, leeftijd, ziektetoestand en activiteiten. Per persoon verschilt de samenstelling van de voeding, het aantal voedingen per week en de tijdsduur van toedienen. Al deze elementen kunnen na verloop van tijd ook nog veranderen.

Omdat het toedienen van de TPN met de nodige zorg moet gebeuren krijgt uw thuisverpleegkundige een opleiding alvorens u het ziekenhuis verlaat. Meer informatie over TPN kan u vinden in de informatiebrochure Naar huis met TPN.

UZA zet in op duurzame voeding

Als UZA streven we naar een gezonde én duurzame voedingscultuur, daarom willen we het kiezen voor plantaardige voeding stimuleren. Plantaardige voeding is niet alleen gezond, je doet ook het klimaat er een plezier mee. Meer weten over hoe we hiermee aan de slag gaan? Je ontdekt het in onderstaande video. 

Nog vragen over uw voeding of uw eetgewoontes?

Het diëtistenteam helpt u graag verder. U kunt hen contacteren via uw verpleegkundige.

Laatst aangepast: 18 september 2023
Auteur(s):