Weefseltherapie tegen blindheid

Wereldwijd worden mensen blind door beschadigingen aan het hoornvlies: verbrandingen, infecties en aangeboren ziektes kunnen de stamcellen van het epitheel (bovenste laag van het hoornvlies) aantasten. Het UZA heeft de laatste jaren een innovatieve behandeling ontwikkeld om deze vorm van blindheid tegen te gaan met behulp van stamceltransplantatie.

Corneale blindheid

Er bestaan veel verschillende oogaandoeningen. Bij corneale blindheid wordt het gezichtsvermogen aangetast, zodat patiënten zwaar slechtziend of blind worden. Dit komt bijvoorbeeld door een infectie, chemische verbranding of door een erfelijke aandoening. Het is pijnlijk en kan patiënten lichtschuw maken.

Weefseltherapie als antwoord op blindheid

In een eerste klinische studie heeft het UZA blindheid en pijn bij patiënten kunnen terugdringen door middel van weefseltherapie en stamceltransplantatie. Onderzoekers nemen een heel klein stukje weefsel van het gezonde oog van de patiënt, of van een familielid als beide ogen aangetast zijn. In het laboratorium worden de stamcellen opgekweekt tot een dun laagje epitheel. Dit wordt op het beschadigde hoornvlies getransplanteerd. Door lichaamseigen stamcellen te gebruiken of van een gerelateerde donor, verkleint de kans op afstotingsverschijnselen.

Als het hoornvliesoppervlak terug herstelt, kan later een volledige hoornvliestransplantatie uitgevoerd worden. Zo kunnen we de dieper liggende vertroebelingen wegnemen.

Het UZA: pionier in cel- en weefseltherapie

Dit klinisch onderzoek naar de grensverleggende mogelijkheden van cel- en weefseltherapie gebeurt in het UZA in het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde, kortweg CCRG. Naast onderzoekslaboratoria heeft het CCRG ook clean rooms, steriele ruimtes die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. 

Verbeterd gezichtsvermogen

De resultaten van de eerste klinische studie bij 18 patiënten tonen aan dat het gezichtsvermogen bij 2/3 van de deelnemende patiënten effectief is verbeterd. Het hoornvliesepitheel werd opnieuw intact, zonder defecten. De meesten hadden ook minder pijn.

“Een tweede gelijkaardige klinische studie is ondertussen opgestart in samenwerking met andere universitaire ziekenhuizen om nog meer patiënten te kunnen helpen”, aldus Prof. Carina Koppen, diensthoofd oogheelkunde.

Maak mee het verschil

Om de nieuwe behandeling op punt te stellen en breed beschikbaar te maken is verder onderzoek noodzakelijk. Dankzij uw gift en de investering van onze partner, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek in Vlaanderen, kunnen we deze innovatieve technologie verder ontwikkelen.

Steun weefseltherapie tegen blindheid