Afspraak maken

+32 3 821 33 85

Studie bacteriën neusholte

Wat houdt de studie precies in? 

In deze studie willen we onderzoeken welke bacteriën in de neusholtes van gezonde personen voorkomen. Hiervoor verzamelen we met een fijne wisser stalen uit de neusholtes. Een getraind persoon zal twee wissers achteraan de neusholte (nasofarynx) nemen, één voor het opgroeien van goede bacteriën en één om het bacterieel DNA te isoleren en zo naar de hele bacteriële gemeenschap te kijken. Daarnaast zal ook een controlestaal vooraan in de neus genomen worden om naar de bacteriële samenstelling te kijken. Tot slot vragen we u om een vragenlijst in te vullen. 

Waarom deelnemen?

In deze studie willen we onderzoeken wat het belang is van de bacteriën die in de bovenste luchtwegen voorkomen en of de samenstelling van deze bacteriën verschilt tussen mensen die gezond zijn en mensen die chronische luchtweginfecties hebben. Om deze verschillen goed te onderzoeken moeten we eerst nagaan hoe de bacteriële samenstelling in de luchtwegen van gezonde personen eruit ziet. Verder willen we ook van deze gezonde personen de goede bacteriën proberen op te kweken. Deze studie kan ons dan helpen om in te schatten wat de bijdrage van bacteriën bij infecties van de bovenste luchtwegen is. Op lange termijn hopen we meer gerichte therapieën te kunnen ontwikkelen voor de bestrijding van deze infecties.

Wie kan deelnemen? 

  • Gezonde mannen en vrouwen 18+
  • GEEN acute of chronische luchtweginfecties
  • GEEN immuunziekte zoals bv. rheumatoïde arthritits, bepaalde schildklieraandoeningen of darmaandoeningen, psoriasis, vitiligo, ziekte van Raynaud, lupus
  • GEEN kanker
  • GEEN zwangerschap of borstvoeding
  • GEEN gelijktijdige deelname aan een andere studie
  • GEEN antibiotica in de afgelopen 12 maand

Duur van de studie

Voor deze studie vragen we de deelnemer om één maal op consultatie te komen in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) op de afdeling neus-keel- en oor (NKO). Dit zal ongeveer 30 minuten tijd in beslag nemen.

Vergoeding

Een vergoeding onder de vorm van twee cinematickets zal op het einde van de handelingen met u meegegeven worden ter compensatie. Verder krijgt u ook een persoonlijk document met uw eigen resultaten van het onderzoek. 

Meer informatie

Indien u wenst deel te nemen aan de studie of u graag meer inlichtingen wilt, gelieve dan contact op te nemen met Ilke De Boeck via ilke [dot] deboeck [at] uantwerpen [dot] be of telefonisch op het nummer 03 265 32 17. Datum en tijdstip van een eventuele consultatie worden dan ook verder met u afgesproken.