Stoppen met roken (on)mogelijk?

Stoppen met roken (on)mogelijk?

Datum: 
02/08/2016
Bron: 
Dirk Quina

Heel wat rokers botsen op vooroordelen  omtrent het stoppen met roken. “Ze hebben te weinig karakter”, klinkt het vaak. Toch is het mogelijk om onder professionele begeleiding tot een geslaagde rookstop te komen. Daarbij worden de verschillende aspecten van de rookstop en de nicotineverslaving bekeken en aangepakt.

Tabakoloog Dirk Quina biedt op de polikliniek Oncologie van het UZA rookstopbegeleiding aan voor de patiënten met een hemato-oncologische aandoening.

Zelf hebben ze vaak al een lange weg afgelegd die gekenmerkt wordt door heel wat mislukkingen of negatieve ervaringen van een rookstop of het gebruik van hulpmiddelen. Artsen, verpleegkundigen of hulpverleners klinkt het wellicht bekend in de oren: kortere of langere rookstops, waarna toch een herval volgde. En dat tast ook het zelfvertrouwen van de roker aan: ze weten vaak niet meer hoe er aan te beginnen, ze zijn bang voor de gevolgen van een rookstop en het lijkt op den duur een hopeloze zaak. 

Meer dan de helft van de van de rokers wil nochtans stoppen. Voor ‘verstokte rokers’ is het soms een verademing om op een niet dwingende manier geholpen te worden. Een ziekenhuisopname of een behandeling kan een ideaal aanknopingspunt zijn om het onderwerp ‘roken’ opnieuw ter sprake te brengen en tegelijk een professionele begeleiding aan te bieden. De kans op een geslaagde rookstop die op eigen houtje gebeurt, bedraagt ongeveer één op twintig. Wanneer beroep gedaan wordt op een professionele hulpverlener, wordt die kans tot vijf maal groter.

Hoe ziet een rookstopbegeleiding er uit?

Op basis van 8 gesprekken komt u stap voor stap tot een rookvrij leven.

  • Eerste sessie 

Een kennismakingsgesprek waarbij uw persoonlijke toestand bekeken wordt. We bepalen uw rookprofiel en bekijken uw ervaring met het stoppen met roken. Op basis van een korte vragenlijst gaan we na in welke mate u afhankelijk bent van nicotine. Uiteraard bespreken we ook uw motivatie en maken we afspraken over haalbare aanpassingen aan uw rookgedrag op korte termijn. 

  • Tweede sessie

We gaan na op welke manier het u gelukt is om aanpassingen door te voeren in uw rookgedrag. We bespreken de verschillende hulpmiddelen die een ondersteuning kunnen bieden bij de rookstop. U beslist uiteraard zelf of u een hulpmiddel wenst te gebruiken. 

Tijdens deze sessie wordt een stopdag vastgelegd en grondig voorbereid. 

  • Derde sessie

Kort na de stopdag volgt een derde sessie. Dit is een ideaal moment voor een eerste evaluatie van de rookstop. Samen gaan we na wat geholpen heeft bij het rookvrij blijven en welke de moeilijkere momenten waren. 

Vooral de tips, oplossingen en hulpmiddeltjes die u zelf ontdekt en gebruikt heeft, worden uitgebreid besproken. Deze succeservaringen vormen de basis voor de volgende rookvrije week.

  • Vierde tot achtste sessie 

Deze sessies zorgen voor het verankeren van de rookstop en het verder toepassen van de technieken om rookvrij te blijven. Tijdens deze periode blijft de tabakoloog u ondersteunen en helpt hij u bij het omgaan met moeilijkere momenten, het vermijden van valkuilen en het voorbereiden van risicosituaties.

In geval u een hulpmiddel gebruikt, wordt tijdens elke sessie een evaluatie gemaakt van het gebruik van dit hulpmiddel en wordt u begeleid bij het afbouwen ervan.

Normaal gezien loopt deze opvolging tot ongeveer drie maand na de rookstop. Na de begeleiding wordt nog een kort (telefonisch) gesprek voorzien, zes maand na de rookstop en een jaar na de rookstop. De tabakoloog blijft gedurende die ganse rit de coach die voor jou klaarstaat.

De sessies gaan steeds door op dinsdagvoormiddag. De begeleiding is gratis (tegen terugbetalingstarief).

Hopelijk gaat u binnenkort ook rookvrij door het leven.

Lees meer over de rookstopbegeleiding in het UZA

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook