Over kinderorthopedie

Wat is kinderorthopedie?

Hier worden kinderen met aandoeningen van het bewegingsapparaat (skelet, beenderen, gewrichten en spieren) behandeld. Het gaat om aandoeningen die specifiek bij kinderen en niet bij volwassenen voorkomen.

Groot verschil tussen kinder- en volwassenenorthopedie

Het grote verschil tussen een kind en een volwassene is de groei. Tussen de geboorte en volgroeid zijn maakt het gehele lichaam een enorme ontwikkeling door. Vele aandoeningen kunnen hierop een invloed hebben en vragen een specifieke aanpak en opvolging doorheen de gehele groei. De meeste raadplegingen gaan over het onderste lidmaat (heup, voeten, stand van de benen), gevolgd door rug en bovenste lidmaat.

Multidisciplinair

Ook vele niet-orthopedische aandoeningen beïnvloeden de groei en de ontwikkeling van een kind. Er is een zeer intense samenwerking met de afdeling kinderneurologie, waarmee gemeenschappelijke multidisciplinaire raadplegingen worden georganiseerd. Speciaal voor de opvolging en  behandeling van kinderen met Cerebral Palsy (hersenverlamming door zuurstofgebrek tijdens de geboorte) is in 2004 het CePRA (Cerebral Palsy Referentie centrum Antwerpen) opgericht. Hierin werken naast kinderorthopedisten ook kinderneurologen, kinesisten, logopedisten en sociaal verpleegkundigen samen.

Laatst aangepast: 05 juni 2012
Auteur(s): Team orthopedie kinderen