ERCP

Bij een ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie) onderzoeken we de afvoerwegen van de lever, de galblaas en de pancreas om eventuele afwijkingen te behandelen. Voor het onderzoek is een opname nodig.

Welke voorbereiding is nodig bij een ERCP?

Het is belangrijk dat u nuchter bent bij het onderzoek.

Voor een ERCP wordt een ECG (elektrocardiogram) en röntgenfoto van de thorax uitgevoerd.

Hoe verloopt een ERCP?

  • De endoscoop (soepel buisje verbonden met een camera) wordt via de mond ingebracht voorbij de maag tot in de 12-vingerige darm, waar het galkanaal en de afvoergang van de pancreas (=alvleesklier) uitmonden in de papil van Vater.
  • Een fijne katheter wordt doorheen de endoscoop opgeschoven die door de papil wordt gebracht.
  • Contraststof wordt via de katheter in de afvoergangen gespoten, zodat van deze kanalen een radiologische opname (RX) kan gemaakt worden.
  • Indien een steen in de galweg wordt gezien, wordt die zo mogelijk na insnijden van de papil (=papillotomie) verwijderd. Bij een vernauwing van het galkanaal wordt zo mogelijk een plastieken of metalen buisje (stent) ingebracht om de gal weer te laten aflopen. Ook vernauwingen van de afvoergangen van de pancreas kunnen zo behandeld worden.

Wat kunt u verwachten na een ERCP?

Na het onderzoek wordt u naar de recovery-afdeling gebracht om wakker te worden.

Een ECRP is een technisch erg moeilijk onderzoek. Ondanks alle voorzorgen is er een reëel risico op complicaties zoals een bloeding of een infectie. Meestal zult u daarom 1 tot meerdere nachten in het ziekenhuis blijven.

Na het onderzoek kan uw keel in het begin een beetje geïrriteerd zijn. U kunt ook last hebben van een opgeblazen gevoel door de lucht die tijdens het onderzoek werd ingeblazen. Misselijkheid en buikpijn zijn mogelijk na het onderzoek. De arts zal beslissen wanneer u mag eten en drinken en het ziekenhuis mag verlaten.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team gastro-enterologie en hepatologie