Elektrisch Akoestische Stimulatie (EAS)

EAS is het eerste gehoorimplantaat dat een oplossing biedt voor personen met een gedeeltelijke doofheid. Zij hebben een mild tot matig gehoorverlies in de lage frequenties en ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies in de hogere frequenties.

Hoe werkt Elektrisch Akoestische Stimulatie (EAS)?

EAS combineert de technologie van een cochleair implantaat (voor de hoge tonen) met de akoestische versterking van een klassiek hoortoestel (voor de lage tonen). Zo kunt u het volledige gamma van geluiden horen. 

Een EAS bestaat uit:

  • een inwendig deel dat operatief onder de huid geplaatst wordt (implantaat met elektrode)
  • een uitwendige spraakprocessor die achter het oor wordt gedragen en met een kabeltje verbonden is aan een spoel en een oorstukje
Elektrisch Akoestische Stimulatie

 

  • De microfoons van de spraakprocessor vangen geluidsgolven op.
  • De lage tonen worden akoestisch versterkt en via het oorstukje in de gehoorgang doorgegeven. 
  • De hoge tonen worden door de spraakprocessor omgezet in elektrische signalen die rechtstreeks via de geïmplanteerde elektrode de gehoorzenuw stimuleren.
  • De geluiden worden door het slakkenhuis verwerkt en naar de hersenen gestuurd. 

Wie komt in aanmerking voor Elektrisch Akoestische Stimulatie (EAS)?

Gehoorgestoorden met een gedeeltelijke doofheid die een EAS willen, doorlopen eerst de selectieprocedure van het CI-team van het UZA. Met een medisch, sociaal en psychologisch onderzoek bekijken we of u in aanmerking komt voor een EAS. U moet ook aan een aantal criteria voldoen (o.a. een gehoorverlies van minstens 85 dB HL en een spraakverstaan dat lager of gelijk is aan 30%).

Hoe gebeurt de plaatsing van Elektrisch Akoestische Stimulatie (EAS)?

De NKO-chirurg plaatst het EAS tijdens een operatie onder algemene narcose. U verblijft 2 dagen in het ziekenhuis en u bent 3 à 4 weken werkonbekwaam. Na de operatie functioneert het implantaat nog niet. Als uw oor volledig genezen is (vier weken na de ingreep), gebeurt de eerste afregeling en heeft u de eerste ‘geluid- en hoorsensatie’.

Laatst aangepast: 25 november 2021