Zonneallergie

Zonneallergie is de niet-medische term voor polymorfe lichteruptie (PLE). In onze streken heeft 10% van de bevolking in meer of mindere mate last van deze allergie.

Oorzaken van zonneallergie

De precieze oorzaak van PLE is nog niet helemaal duidelijk, maar wetenschappers nemen aan dat het om een immunologische reactie op zonneblootstelling gaat. Zonneallergie komt het vaakst voor bij jonge vrouwen. Typisch is dat de reactie pas 1 of 2 dagen na de blootstelling zichtbaar is.

Symptomen van zonneallergie

PLE uit zich in rode jeukende puntjes met of zonder blaasjes, een beetje te vergelijken met muggenbeten. Handruggen, de benen en het decolleté worden het vaakst getroffen. De term ‘polymorf’ verwijst naar de verschillende uitingsvormen die voorkomen: zo kan zonneallergie zich ook uit als eczeem, rode stipjes of netelkoorts.

Onderzoeken van zonneallergie

Tijdens de raadpleging luistert de dermatoloog naar uw verhaal, kijkt hij naar de letsels en voert indien nodig een lichttest uit.

Behandeling van zonneallergie

Zonneallergie behandelen doe je het best via preventie. Patiënten met een minder ernstige vorm zijn vaak al geholpen met een zonnebrandcrème met hoge uv-A-zonnefilter. De meer ernstige vormen van vereisen een uv-therapie (UVB/PUVA-therapie).

Laatst aangepast: 05 juli 2023
Auteur(s): Team dermatologie