Tuberculose

Tuberculose is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de “Mycobacterium tuberculosis”. De meest voorkomende vorm van deze ziekte is longtuberculose. Soms worden andere organen aangetast.

Wie kan tuberculose krijgen?

Iedereen kan deze ziekte krijgen. Jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder voor tuberculose dan gezonde volwassenen. 

Hoe krijgt iemand tuberculose?

Als een patiënt met een besmettelijke vorm van tuberculose hoest of niest, kunnen er kleine druppeltjes in de lucht terecht komen met daarin de tuberculose bacteriën. Als een andere persoon dat druppeltje inademt dan kan hij besmet worden. Slechts een klein deel van de personen die besmet worden, krijgt later de ziekte tuberculose. Als iemand enkel besmet is met tuberculose, maar niet ziek is, noemen we dat een “latente tuberculose”. Personen met “latente tuberculose” kunnen zelf niemand besmetten, want zij zijn niet ziek. 

Welke klachten kunnen voorkomen bij tuberculose? 

Een combinatie van volgende klachten kan doen denken aan de ziekte tuberculose, zeker bij personen die contact hebben gehad met iemand met besmettelijke tuberculose. 

  • Langdurig hoesten (meer dan drie à vier weken)
  • Koorts 
  • Nachtzweten
  • Afvallen

Hoe wordt tuberculose behandeld?

De behandeling duurt minimaal 6 maanden. Meestal wordt een combinatie van vier verschillende medicijnen voorgeschreven, na enkele maanden kan dit verminderd worden naar twee à drie medicijnen. Het is belangrijk om alle voorgeschreven medicatie regelmatig in te nemen en de behandeling niet voortijdig af te breken.

Laatst aangepast: 18 november 2021
Auteur(s): Team longziekten