Pylorushypertrofie

Ter hoogte van de uitgang van de maag is de spierlaag meer ontwikkeld: zo kan de doorgang van voeding naar de maag gecontroleerd verlopen. Wanneer deze spierlaag té dik wordt en zo de maag permanent afsluit, ontstaat een pylorushypertrofie. De voeding kan dan niet meer door.

Dit kan gebeuren in de periode van 2 tot 6 weken na de geboorte, ook bij baby’s die een probleemloze start maakten en verder niet ziek lijken. Het komt vaker voor bij jongens en kan binnen families meer dan eens voorkomen.

Hoe herken je een pylorushypertrofie?

Kort na de voeding spuugt de baby deze zeer explosief weer uit. De baby krijgt snel weer honger, maar elke volgende voeding komt er weer uit. Bij onderzoek van het buikje, is de vergrote spierlaag soms te voelen. Een echo kan de diagnose bevestigen.

Hoe wordt een pylorushypertrofie behandeld?

In eerste instantie wordt er vocht toegediend. Het volledig uitbraken van voedsel kan immers al snel zorgen voor uitdroging.

Hoe wordt een pylorushypertrofie geopereerd?

  • De verdikte spier wordt ingesneden tot op het niveau van het onderliggende maagslijmvlies.
  • Zo komt de maaguitgang gedeeltelijk terug open.
  • Het gebied waar de spier gekliefd is, zal in de weken nadien langzaam overbrugd worden met bindweefsel.

Klassiek gebeurt dit via een dwarse incisie in de bovenbuik of via een navelincisie voor een beter esthetisch resultaat. In het UZA gebeurt de ingreep om esthetische redenen bij voorkeur via en kijkoperatie (laproscopisch).

Laatst aangepast: 19 januari 2021
Auteur(s): Team abdominale heelkunde