Necrotiserende enterocolitis (NEC): chirurgie

Necrotiserende enterocolitis of NEC is een zeldzame darmaandoening die bijna uitsluitend voorkomt bij te vroeg geboren baby’s (prematuren). Omdat de darm nog niet rijp is, is de darmwand van prematuurtjes extra kwetsbaar voor bacteriën. Soms ontstaat er een ernstige darminfectie met risico op een perforatie (gaatje in de darmwand) waarbij de darminhoud in de buikholte terecht komt. Als dit gebeurt, is een operatie vaak levensnoodzakelijk. 

Kan NEC voorkomen worden?

Moedermelk beschermt tegen dit soort infecties. De melk wordt eerst afgekolfd en dan via een maagsonde aan het prematuurtje toegediend. 

Welke behandeling is nodig?

Afhankelijk van de ernst van de infectie zijn er verschillende mogelijkheden. Als antibiotica en tijdelijk voeden via een infuus of maagsonde niet volstaan, is er bij een ernstige NEC met een geperforeerde darmwand een ingreep nodig. 

Wat gebeurt er tijdens een ingreep?

De chirurg beslist tijdens de ingreep wat mogelijk is. Het zieke deel van de darm wordt verwijderd. Soms wordt gekozen om de normale passage van darminhoud tijdelijk af te leiden via een stoma (een kunstmatige opening in de endeldarm). Als de baby na enkele weken voldoende hersteld is, wordt de darm gereconstrueerd en wordt het stoma weggenomen. 

Laatst aangepast: 19 januari 2021
Auteur(s): Team abdominale heelkunde