Littekenbreukoperatie

Een littekenbreuk (‘eventratie’) is een defect in de spierlaag van de buikwand op de plaats waar die dichtgemaakt werd na een buikoperatie. Bij last, ongemakken of om esthetische redenen kunt u kiezen voor een operatie van de littekenbreuk.

Hoe verloopt de littekenbreukoperatie?

  • Een littekenbreuk wordt meestal hersteld door gebruik van een definitieve versteviging in kunststof (mesh, prothese of matje) ter hoogte van de buikspierlaag. Slechts heel kleine openingen of littekens worden hersteld zonder deze versteviging.
  • Littekenbreuken kunnen ook laparoscopisch hersteld worden, maar dat is eerder beperkt door de breukgrootte en de littekenvorming in de buik als gevolg van voorgaande operaties.

Op basis van de plaats waar de versteviging in kunststof moet komen (al dan niet in contact met de darm), zal voor een bepaald type prothese gekozen worden. Protheses die in contact kunnen komen met de darm zijn speciaal ontwikkeld zodat ze niet met de darm kunnen vergroeien. Dit type prothese is duurder in vergelijking met natuurlijk geplaatste scheidingen tussen prothese en darm én wordt niet volledig terugbetaald door het ziekenfonds.

Wat kunt u verwachten na de ingreep?

  • Verwikkelingen na een littekenbreuk zijn vooral: wondgenezingsproblemen, nabloedingen, wondvochtopstapeling en wondinfecties. Afhankelijk van de ernst van deze verwikkelingen kunnen bijkomende behandelingen en zelfs nieuwe operaties nodig zijn.
  • Kwetsuren aan de onderliggende darm zijn mogelijk als deze losgemaakt werd van de buikwand of breukzak.
  • Door de grote interne wondoppervlakte ter hoogte van de spierlaag van de buikwand zijn buikspieren gevoelig en wordt pijnstilling belangrijk.
  • Het herstel tot normale activiteit kan enkele weken duren.
Laatst aangepast: 30 Mei 2018
Auteur(s): Team abdominale heelkunde