Levertumor

Er bestaan verschillende soorten levertumoren. De behandeling is afhankelijk van het type tumor.

Welke soorten levertumoren bestaan er?

  • Goedaardige levertumoren zoals hemangioom, adenoom of focale nodulaire hyperplasie (FNH)
  • Kwaadaardige tumoren ontstaan in de lever zelf (primaire levertumoren):
    - hepatocellullair carcinoom (HCC, tumor van de levercellen): vooral bij patiënten met een levercirrose
    - cholangiocarcinoom (tumor van de galwegen)
  • Kwaadaardige uitzaaiingen in de lever (secundaire levertumoren of metastasen):
    - vanuit de dikke darmtumor (colorectaal carcinoom)
    - vanuit andere tumoren (zeldzamer)

Hoe worden levertumoren behandeld?

De goedaardige tumoren worden enkel verwijderd als ze klachten geven en/of een gezondheidsrisico vormen. De behandeling van de kwaadaardige tumoren hangt af van het type tumor.

Bij een hepatocellullair carcinoom

  • Leverresectie: ingreep waarbij deel van de lever wordt verwijderd.
  • Radiofrequentie ablatie (RFA): techniek om levergezwellen tot 5 cm groot te vernietigen. Via een naald, dat in het gezwel wordt gebracht, wordt hitte opgewekt waardoor het gezwel en het omliggend weefsel worden vernietigd. Soms in combinatie met leverresectie.
  • Levertransplantatie

Bij een cholangiocarcinoom

  • Leverresectie: omdat cholangiocarcinomen vaak voorkomen bij grote bloedvaten, moeten grote delen van de lever verwijderd worden. Vaak wordt ook de hoofdgalweg verwijderd waardoor een nieuwe galwegafvoer naar de darm (‘hepatico-enterostomie’) moet worden gemaakt.

Bij een uitzaaiing vanuit een dikke darmtumor (colorectaal carcinoom)

  • Leverresectie: colorectale cardinomen zijn de meest voorkomende reden om leverresecties uit te voeren. Bijna altijd wordt er voor en na de leverresectie chemotherapie toegediend. De combinatie van chemotherapie met leverresectie biedt de patiënt die vroeger nauwelijks perspectieven had nu wel kans op genezing of langdurig overleving.

Andere behandelingen

  • Radio-embolisatie (wanneer andere behandelingen zoals chirurgie of chemotherapie niet mogelijk zijn)
De kansen van patiënten met leverkanker of leveruitzaaiingen zijn de afgelopen tien jaar sterk verbeterd. De leverchirurgie vandaag is een stuk veiliger en er is betere chemotherapie is gekomen.

Multidisciplinaire raadpleging voor levertumoren

Bij de behandeling van levertumoren zijn verschillende specialisten betrokken zoals de leverspecialist, de leverchirurg, de oncoloog, de radioloog en eventueel een specialist nucleaire geneeskunde.

Patiënten met een levertumor kunnen in het UZA op de multidisciplinaire raadpleging voor levertumoren terecht. Elke woensdagnamiddag zijn alle levertumorspecialisten tegelijk op post. De patiënten gaan bij hun behandelende arts op raadpleging, die meteen kan overleggen met de andere specialisten, op basis van de scans en de onderzoeksresultaten. Om wat voor tumor gaat het? Hoe groot is het gezwel? Heeft de patiënt ook een leverziekte? Blijft er na een eventuele operatie genoeg gezond leverweefsel over? Patiënten krijgen dan nog diezelfde dag een diagnose en behandelingsplan van hun arts. Afhankelijk van het advies kan de patiënt al meteen bij een andere arts te rade, bijvoorbeeld de chirurg of oncoloog. Als ze dat wensen, kunnen patiënten ook terecht bij een psycholoog of oncologisch verpleegkundige.

Het voordeel voor de patiënten is dat ze minder vaak naar het ziekenhuis moeten komen en dat ze sneller weten waar ze aan toe zijn.

Lees meer over de multidisciplinaire raadpleging voor levertumoren.

Laatst aangepast: 07 juli 2021
Auteur(s): Team hepatobiliaire chirurgie