Diabetes behandelen

Na de onderzoeken die diabetes bij uw kind aantoonden, kan de behandeling opgestart worden.

Hoe wordt diabetes behandeld?

Insuline toedienen

Bij de keuze van de behandeling kijken we welke therapie het best aansluit bij de levensgewoonten van de patiënt en zijn omgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • met peninjectoren
  • met een insulinepomp (CSII), eventueel in combinatie met continue glucose monitoring (CGM)
  • via orale medicatie

insuline

Minstens 30 procent van onze patiënten gebruikt de insulinepomp. Een insulinepomp heeft enkele voordelen:

  • nauwkeurig in te stellen 
  • hele lage doseringen mogelijk
  • verschillende tijdsintervallen mogelijk
  • goed zicht op de gevolgde therapie (metingen en toediening insuline)
  • de infusieset moet slechts om de 3 dagen vervangen worden

Insulinepomtherapie laat meer flexibiliteit toe in het dagelijks eten en leven. De pomp is ook nuttig bij angst voor spuitjes, een onregelmatige levenstijl of vergeetachtigheid bij spuiten. Daarom krijgen kinderen onder de leeftijd van 6 jaar altijd de pomp. Maar iedereen kan indien gewenst overschakelen op insulinepomptherapie.

Bij een klein aantal kinderen met een insulinepomp wordt continue glucose monitoring (CGM) ingezet. Dat is een onderhuids ingebrachte sensor die voortdurend de glucose in het interstitieel vocht meet. CGM wordt ook gebruikt voor de diagnose. Dit wordt echter nog niet terugbetaald door het RIZIV.

De boluscalculator is een rekenprogramma voor de vereiste insulinedosering op basis van de gemeten glycemie, genuttigde koolhydraten en actieve insuline. 

De insulinebehoefte van kinderen volgen we intensief op met behulp van telemonitoring. De patiënten lezen hun waarden thuis uit op de computer en sturen de rapporten door naar het diabetescentrum. Eventuele aanpassingen ontvangen ze per mail of telefoon. Dit laat toe om tijdig doseringen aan te passen.

telemonitoring

Voedingsadvies

De patiënten krijgen geen dieet of vast voedingsschema, maar leren wel wat gezond eten is en hoe ze de hoeveelheid koolhydraten in hun voeding correct kunnen inschatten. De Sweetbee-voedingsatlas helpt patiënten om de koolhydraten in hun maaltijden te tellen en hun insulinedosis aan die steeds wisselende maaltijden aan te passen. www.sweetbee.be. Patiënten kunnen ook een aparte afspraak bij de diëtiste maken.

voedingsadvies diabetes

Multidisciplinaire raadplegingen

Eens de behandeling gestart is, komt uw kind meestal nog 3-4  keer per jaar naar de diabetesraadpleging. 

Een jaarlijks controle-onderzoek

Elk jaar vindt een uitgebreid controle-onderzoek plaats.

Diabeteseducatie

Uw kind en zijn omgeving worden bijgestaan door de diabeteseducatoren. Lees meer over de educatie, opvolging en begeleiding door het kinderdiabetesteam.

Laatst aangepast: 08 september 2015
Auteur(s): Team diabetes kinderen