Chemotherapie

Wat is chemotherapie?

Bij chemotherapie wordt celdelingremmende medicatie (cytostatica) toegediend. Doel: de kankercellen vernietigen of hun groei afremmen.

  • Soms wordt de mediacatie via de mond ingenomen (pil).
  • Meestal wordt ze rechtstreeks in de bloedbaan gebracht via een injectie of een infuus. Zo verspreidt de medicatie zich door heel het lichaam: tot bij de moeilijk bereikbare uitzaaiingen (metastasen).

 Niet alle kankercellen zijn even gevoelig voor dezelfde medicijnen. Daarom krijgen patiënten vaak een combinatie of een chemococktail.

Chemotherapie kan alleen of in combinatie met een operatie of bestraling toegepast worden.

Hoelang duurt een chemobehandeling?

Chemotherapie wordt op regelmatige tijdstippen toegediend. Daarna volgt een rustperiode van 3 à 4 weken. Dit is een cyclus. Een behandeling bestaat uit een aantal van deze cycli, meestal 4 tot 6.

Voordeel van chemotherapie

De geneesmiddelen verspreiden zich via de bloedbaan door het lichaam. Zo worden alle kankercellen bereikt.

Wanneer wordt chemotherapie toegepast?

  • Om uitzaaiingen te behandelen.
  • Vóór een operatie of bestraling: om het gezwel te verkleinen (neo-adjuvante behandeling).
  • Na een operatie of bestraling: om eventueel achtergebleven of losgekomen kankercellen te bereiken (als aanvullende of adjuvante behandeling).
  • Om de klachten of symptomen te verzachten (palliatieve behandeling).

Waar gebeurt de behandeling?

Wat zijn de bijwerkingen?

Het nadeel van chemotherapie is dat het ook gezonde cellen aantast. Daardoor ontstaan tijdelijke bijwerkingen. Deze verschillen van persoon tot persoon. Ze hangen ook af van het type medicatie, de hoeveelheid, en de duur van de behandeling.

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

  • vermoeidheid
  • misselijkheid en braken
  • minder eetlust
  • haaruitval
  • een ontstoken mond
  • een verhoogde kans op infecties door een tekort een witte bloedcellen

Uw arts en verpleegkundige bespreken deze bijwerkingen met u. Sommige bijwerkingen zijn te verhelpen met medicatie. Zo is er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt in het bestrijden van misselijkheid. Na de behandeling verdwijnen de bijwerkingen geleidelijk. U kunt zich echter nog een hele tijd vermoeid voelen.

Let wel: bijwerkingen en de ernst ervan zeggen niets over het effect van uw chemobehandeling. Hebt u weinig of geen last van bijwerkingen? Dat betekent niet dat de behandeling niet goed werkt. Omgekeerd geldt hetzelfde: veel bijwerkingen zijn geen indicatie voor het goed aanslaan van de chemo.

Wat is een nierspoeling?

Medicijnen worden door de lever of via de nieren verwerkt en uitgescheiden. Bij sommige geneesmiddelen is het belangrijk dat de nieren vóór en na de chemobehandeling goed worden 'gespoeld' om beschadiging te voorkomen. Een nierspoeling gebeurt met vocht via een infuus. Dit duurt langer dan het toedienen van de eigenlijke chemomedicatie.

Chemotherapie: tips voor thuis

We houden de behandeling in het UZA zo kort mogelijk zodat u snel naar huis kunt. Ook thuis kunt u last hebben van bijwerkingen. Een aantal zijn eenvoudig te verhelpen. Lees hier een aantal handige tips voor thuis.

Laatst aangepast: 25 november 2021

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)