Behandeling ontstekingsreuma

De reumatoloog coördineert in samenspraak met uw huisarts de behandeling van ontstekingsreuma. De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, beweging en het leren omgaan met uw aandoening, zodat er op langere termijn zo weinig mogelijk functionele beperkingen optreden.

Behandeling van reuma: geneesmiddelen

De reumatoloog kan pijnstillers (zoals paracetamol) en/of ontstekingsremmers voorschrijven. Soms geeft de arts een cortisone-injectie in een ontstoken gewricht: dit heeft een plaatselijke ontstekingsremmende werking. Chronische gewrichtsontstekingen behandelt de reumatoloog meestal met DMARD’s (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs): geneesmiddelen die de activiteit van ontstekingen in gewrichten op termijn verminderen. Als DMARD’s onvoldoende resultaat opleveren, kan overgegaan worden tot een behandeling met de zogenaamde ‘biologicals’. Deze nieuwere generatie van geneesmiddelen tegen reuma bootst de werking van lichaamseigen eiwitten (receptoren, antistoffen) van het immuunsysteem na en beïnvloedt ze om de ontstekingen snel en krachtig te onderdrukken.

Behandeling van reuma: leefregels

Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Tijdens een acute opstoot van de ontstekingsreuma krijgt u het advies om voldoende te rusten. Luisteren naar uw lichaam, uw eigen grenzen leren kennen en pijn als alarmbel gebruiken, zijn vaardigheden die u onder de knie moet krijgen.

Behandeling van reuma: bewegen

Wanneer het ziekteproces meer onder controle is, is het van groot belang om te blijven bewegen. Dit vermindert de stijfheid en verbetert de spierkracht en algemene conditie. Lees meer over de revalidatie voor reumapatiënten.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team reumatologie